2022. szeptember 18., 18:54

A magyar kormány jóvoltából új magyar hittankönyvekből tanulhatnak a felvidéki diákok

A könyvek szétosztása most van folyamatban. Kidolgozás alatt van egy új kerettanterv is a római katolikus hittan tanítására, kevés a hitoktató. Mindezekről PaedDr. Farkas Zsolttal, a Nyitrai Egyházmegye Kateketikai Hivatalának igazgatóhelyettesével, iskolaesperessel beszélgetünk.

hittankonyvek-bemutatasa.jpg
Fotó: -berényi-
Farkas Zsolt atya bemutatja a hittankönyveket

Az atyától megtudjuk, a Szlovákiai Magyar Hitoktatási Központban, már több éve tudomásuk van arról, hogy hiány van magyar hittankönyvekből. A problémát próbálták megoldani a hittankönyvek átcsoportosításával és azzal, hogy jelezték azt az illetékes szerveknek, de megoldás nem lett.

Az anyaország, akik szintén értesültek a helyzetről, már 2016-ban felajánlotta a segítségét, hogy a Jópásztor Alapítvány, vagy a Szlovákiai Magyar Hitoktatási Központ által hittankönyveket juttatna a felvidéki magyar iskolákba,

de akkor nem volt erre fogadókészség a magyarországi tantervek különbözősége miatt. A helyzet viszont tarthatatlanná vált, és a helynökök bevonásával Magyarországhoz fordultunk segítségért a hittankönyvek és munkafüzetek ügyében, akik hajlandók voltak segíteni. A Bethlen Gábor Alap által segítségünkre sietett a magyar állam, és pályázat útján lehetőség adódott a hittankönyvek beszerzésére. A Szlovákiai Magyar Hitoktatási Központ és a Nagyszombati Érsekség által sikeres lett a pályázat - az Ecclesia Kiadó könyvei már megérkeztek a Felvidékre" - tájékoztatott Farkas atya.

hittankönyvek
Fotó:  -berényi-

Hozzáfűzte, még 2020-ban megérkeztek a könyvek a tanárok részére, de a pandémia miatt csak 2021-ben lettek kiosztva. Első hullámban a hitoktatók vehették át a munkatankönyveket és a tanári kézikönyveket (1-8. évfolyamig), hogy ki tudják válogatni azokat a témákat, melyek egyeznek a szlovákiai tantervekkel és így a megfelelő évfolyamokban tudják azokat használni. A második hullámban, az idén az alapiskolák 3-8. osztályos tanulói részére érkeztek meg a hittankönyvek. Tekintettel arra, hogy az anyagi keret nem tette lehetővé, hogy a diákok minden évfolyamban segédtankönyvhöz jussanak, első évfolyamos nem lett rendelve, mivel az Szlovákiában is kapható (amit a KPKC ad ki). Második évfolyamosra nem jutott pénz. Azért, hogy folytonosság legyen az egyes könyvek között, a 3. – 8. évfolyamig lettek az Ecclesia-hittankönyvek megvásárolva.

Hivatalosan segédtankönyvként használhatók a munkatankönyvek a szlovákiai tantervekhez igazítva.

Egyelőre még nem tanítottunk belőlük, de átnézve nagyon jónak tűnnek, és a mai kor szellemében íródtak” – fejtette ki az iskolaesperes. Hozzátette, rengeteg könyvről van szó, ezért nem egyszerű a disztribúció. Elsősorban egyházmegyénként, majd esperesi és plébánia szinten lesznek kiosztva.

Szlovákiában új kerettanterv készül a római katolikus hitoktatás részére, melynek tesztelése most van folyamatban a kiválasztott iskolákban.

Az atya kitért arra, ez két ütemben valósul meg. Az első fázisban új kerettanterv készült, majd a jelenlegi második fázisban az új tanterv tesztelése van folyamatban a kiválasztott iskolákban. Ezután következik az új, aktualizált hittankönyvek és munkafüzetek elkészítése, majd azok magyar nyelvre való fordítása és kiadása.

Ez igen hosszadalmas folyamat, ezért mindenképp szükség van a magyarországi hittankönyvekre.

Elmondta, a legközelebbi pozsonyi hitoktatói találkozón (október 1-jén), módszertani nap keretében bemutatásra kerül az új Kateketikai direktórium Udvardy György, veszprémi érsek, metropolita által.  

A hitoktatás keresett szakma lett, ami igazából hivatás

"Egyre inkább probléma a képzett katolikus hitoktatók hiánya. Ez leginkább a magyar, de a szlovák iskolákban is problémát okoz.

A magyar tannyelvű hitoktatással kapcsolatban az a legfőbb gond, hogy Szlovákiában nincs magyar nyelvű hitoktatóképzés.

Magyarországon a teljes képzés legközelebb Győrött érhető el, másutt, például Esztergomban az a gond, hogy nem nyújtanak pedagógiai képesítést. Azok vannak előnyben, akiknek van pedagógiai képzettségük, és a hittant szakbővítés formájában akarják tanulni. Ez évben a pozsonyi Comenius Egyetem is szakbővítést hirdetett a hitoktatás iránt érdeklődők részére" - informálta portálunkat Farkas Zsolt iskolaesperes.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.