2021. szeptember 8., 10:39

A hiányszakmák oktatására és a más régiókból való diákok bevonzására fókuszálnak az összevont szakközépiskolában

Dunaszerdahelyen optimalizálták a középiskolák hálózatát. Szeptembertől összesen 6 intézményt vontak közös igazgatás alá, ami gördülékenyebbé teszi az iskolák működését és némi spórolást is eredményez a fenntartó, Nagyszombat megye számára. Az új, nagyobb iskolák ugyanakkor nemcsak a Csallóköz térségében, hanem akár a tágabb régiók fiataljai számára is vonzóvá válhatnak.

Informatikai és Szolgáltatóipari Szakközépiskola, Dunaszerdahely
Fotó: Informatikai és Szolgáltatóipari Szakközépiskola

A Szabó Gyula utcában egy udvarban található Informatikai és Szolgáltatóipari Szakközépiskola és az Építészeti Szakközépiskola szintén közös igazgatás alatt kezdte meg a 2021/2022-es tanévet.

Vajda Angelika igazgatót nem volt könnyű utolérni, hiszen augusztus vége óta gyakorlatilag nincs megállása, de lassan helyükre kerülnek a dolgok, átláthatóvá válik az új rendszer és jöhetnek a „finom hangolások.”

A pedagógusgárda tekintetében semmi változás nincs, mindenki továbbra is itt dolgozik az iskolában, csak az iskola nevébe került bele a közös igazgatású szókapcsolat. Az adminisztratív részlegünkből mentek el ketten, ezt a nem kevés munkát most egymás közt osztjuk szét. Jelenleg 609 diákunk és 75 alkalmazottunk van”

– mondta el portálunknak.

Az iskola közös irányítás alá vonásának legnagyobb hozadéka és komoly megtakarítást jelent, hogy most már saját és nem bérelt helyiségekben folyhat az oktatás. A nyár folyamán a volt műhelyekből összesen 11 új osztályt alakítottak ki, amivel nagyban sikerült enyhíteni az informatikai középiskola helyhiányát.

„De hogy ez meddig lesz elegendő, nem tudjuk, mivel bővíteni szeretnénk mindkét iskola kínálatát, és visszaadni a szakma becsületét.”

Egyik prioritásom a hiányszakmák, mint az asztalos, ács szakmák oktatásának biztosítása, ami nem könnyű feladat, mert nagyon kevés szülő akarja, hogy gyermeke kétkezi munkát tanuljon. Miközben ezek gyönyörű szakmák és biztos megélhetést nyújtanak.”

„Online marketing kampányt tervezünk, hogy minél többen jelentkezzenek hozzánk ezekre a hiányszakmákra. Ez a reklámozási mód a középiskolában már bevált, annyian érdeklődtek az egyes szakok iránt, hogy kiválogathattuk a legjobbakat” – avat bele a jövőbeli elképzeléseikbe.

ds-ki-epiteszeti-szakkozepiskola.png

Vajda Angelika azt sem titkolja, kicsit távolabbról is szívesen fogadnának diákokat, a kollégiumi elhelyezést is meg tudnák oldani, az építészeti szakközépiskolának ugyanis van internátusa.

Tudjuk, hogy Dél-Szlovákiában vannak olyan régiók, ahol nincs, vagy alig akad magyar tanítási nyelvű szakközépiskola, ezért a még beutazható térségből, Gömörrel bezárólag, szívesen fogadnánk a fiatalokat.”

„Ha a covidhelyzet megengedi, személyesen fogok ellátogatni azokba a térségekbe, ahonnét a jövőben lehetnének diákjaink. Főleg a szakmák területén gondolom, hogy volnának jelentkezők. A megye tervezi is, hogy a hiányszakmákat tanulók ösztöndíjat és ingyenes kollégiumi ellátást kapnának” – teszi hozzá.

A nagyobb iskola előnyeit az igazgató abban látja, hogy nagyobb portfólióból választhat a kilencedikes diák.

Akár 15-20 szakmát kínálhatunk neki és ebből választhat a képességeihez és tudásához mérten. Elég csak kiválasztani az iskolát és azon belül keresni megfelelő szakot.”

„Ami viszont nehezebb lesz azáltal, hogy nagyobbak lettünk, az a diákélet és a kirándulások szervezése, de bízom abban, hogy minden diáknak fel tudom ajánlani, hogy eljusson színházba, osztálykirándulásra, vagyis, hogy senki sem veszik el a nagy tömegben.”

Vajda Angelika nagyon bízik abban, hogy jelenléti formában tudnak oktatni, és mindent meg is tesznek azért, hogy az iskolát ne kelljen bezárni a koronavírus miatt. Mint mondta, tragédiaként élné meg, ha az oktatás ismét az online térbe kerülne. Szakmát ugyanis gyakorlati oktatás nélkül szinte lehetetlenség tanulni. Szerencsére az alkalmazottaknak nagyjából a 90 százaléka be van oltva, a diákok oltottságának felmérése pedig most folyik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.