2021. július 4., 15:17

A Határtalanul! felvidéki győztesei: Különleges osztály leszünk

Elképesztő teljesítményt nyújtott a Határtalanul! középiskolai vetélkedő fináléjában a Galántai Kodály Zoltán Gimnázium I.A osztályos csapata. A verseny nagydöntőjében 22 csapat mérte össze erejét – a galántai gimisek az előkelő harmadik helyen végeztek. A diákok szerint ők egy különleges osztály, a jövőben is meg akarják mutatni, hogy milyen az igazi összetartás.

Határtalanul!
Fotó: Ollé Krisztina
Az I.A osztály, osztályfőnök: Ollé Krisztina

A Potápi Árpád János vezette nemzetpolitikai államtitkárság által meghirdetett Határtalanul! verseny célja Kárpát-medence történelmének megismerése és az összetartozás érzésének erősítése volt. A versenybe összesen 112 ezer diák kapcsolódott be, s 22 csapat került a döntőbe, ahová három felvidéki csapat is bejutott, a Galántai Kodály Zoltán Gimnázium, a Dunaszerdahelyi Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola és a Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia diákjai.

Dobogós helyen a 22 versenyző csapatból a galántaiak végeztek.

Az I.A osztály teljes felállásban vett részt a versenyen, mentoruk és felkészítőjük az osztályfőnök, Ollé Krisztina volt.

Kideríteni, ki miben tehetséges…

Az I.A osztály szószólójaként Daru Csenge és Marafkó Marcell nyilatkozott. Marci elmondta, teljesen véletlenszerűen jött az ötlet, hogy jelentkezzenek a Határtalanul! versenybe. Az online oktatás során érezték annak szükségességét, hogy valami hatékonyat, közösségépítőt műveljenek, ezért az interneten böngésztek a lehetőségek után, mikor rábukkantak a Határtalanul! felhívására.

Új osztály vagyunk. Ki akartuk deríteni, hogy ki miben tehetséges. Ez a verseny arra mutatott nekünk választ, hogy ki jó például a néprajzban, honismeretben, ki miben jártas, kinek mi az erőssége”

– meséli Marci. Az osztálytársak és a tanárnő is nyitott volt a lehetőségre, így a harminctagú osztály bejelentkezett a versenybe.

Ollé Krisztina kimondottan örült ennek a lehetőségnek, hiszen a távoktatás miatt nehezebb volt megismerni egymást. Az új osztályát nagyon tehetségesnek és kimondottan sokrétűnek tartja, tehetségesek néprajzban, zenében, irodalomban, földrajzban, történelemben, szinte minden szegmenst le tudnak fedni. Ez a tehetség a verseny első fordulójában is jól jött, hiszen ott is meglepetésszerűen kapták a feladatokat, amelyekre gyorsan és hatékonyan kellett reagálni az ismereteket hasznosítva.

Már a feladatlapok kitöltése – még ha csak online is – összekovácsolta a csapatot.

A tanárnő elmondta, sikerült feltérképezni a versenyt, amelyet eddig sem ő, sem a diákok nem ismertek. Mikor továbbjutottak a középdöntőbe, meglepetten tapasztalták, hogy milyen nagy tömeget mozgatott meg a verseny Kárpát-medence szerte.

Közösségként harcoltak

Csenge elmondta, a második fordulóban már az egész osztály közösségként harcolt, szép eredményt is értek el, még a verseny közvetítője is biztatta őket. A döntőbe való továbbjutásnál kiderült, hogy egy bemutatkozóvideót is kell csinálni. Ennek elkészítését, a forgatást a diákok rendkívül élvezték, rögtön tudták, hogy zenélni szeretnének, hiszen már korábban is örömzenéltek együtt. A dal szövegét átírták és egy idősebb diák segítségével felvették a hangot és a videót is. A diákok nevetve mondják, hogy a felvétel volt a legjobb buli.

Ollé Krisztina elmeséli, hogy a döntőn való online részvétel egy nagyon hosszú napra sikeredett, a a tanévzáró után szinte azonnal gépekhez ültek és késő délutánig húzták a versenyt.

Hosszú kérdések voltak, kategorikusan rövid válaszokkal. Nagyon fárasztó, de élménydús nap volt”

– mondta a tanárnő.

Marci pedig hozzátette, az volt a legjobb, hogy mindenki együtt küzdött, mindenki a legjobb eredményt akarta elérni, érződött a levegőben a pozitív  stressz, dübörgött az adrenalin. Mind a harmincan együtt voltak, és végigcsinálták a döntő mindhárom fordulóját. Csenge elmesélte, volt egy kis technikai probléma a verseny elején, de gyorsan kiderült, hogy csak rendszerhibáról van szó, így indult az egész döntő. A feladatokat hatszor ötös csapatokban oldották meg.

Ez jó buli volt
Nagyon jó verseny volt, és büszkék voltunk magunkra, nem vártuk, hogy ilyen sikert érünk el”

– mondták a diákok. A videó pontozásánál már nem voltak feszültek, ott már csak izgultak, hiszen addigra kiderült, hogy magas pontszámmal, előkelő helyen vannak a ranglistán.

Ollé Krisztina szerint ilyen kreatív, tenni akaró osztálya még nem volt.

Minden pedagógusnak ilyen osztályt kívánok, és akkor nem megy el a kedve a tanítástól. Velük érdemes és jó ezt csinálni. Büszke vagyok rájuk, ilyen diákokat másutt biztosan nem találni”

- mondta. Ezekben a diákokban már a pandémia kezdete óta benne volt, hogy nem akarták elveszíteni egymást, ők egy csapatot akarnak alkotni, váll-váll mellett.

A diákok szerint az is motiváló, hogy a tanárnő sem egyfajta otthonülő típus, a helyi színjátszócsoportot is lendülettel vezeti, jó volt az, hogy végig mellettük állt. Ollé Krisztina minden alapiskolás pedagógusnak köszöni azt a munkát, ahogyan a diákokat a gimibe küldik. Úgy tapasztalják, a mátyusföldi kisiskolák, alapiskolák minden elismerést megérdemelnek, hiszen magas szintű képzéssel, jó alapokkal jönnek a diákok a gimnáziumba.

Példát akartunk mutatni másoknak is, hogy a pandémia alatt, után így is lehet. Különleges osztály leszünk”

– zárták le a beszélgetést az I.A-s diákok.

A verseny harmadik helyezettjének 300 ezer forintnyi pénzjutalom jár, a videó elkészítésére 50 ezer forintot, a felkészítő tanár tanár 100 ezer forintot kap. A galántai gimisek és a tanárnő az egész összeget az osztálypénztárba szánják, a későbbiekben egy közös kirándulásra fordítják majd.

A nyertesek a nyáron megrendezésre kerülő Honfoglaló táborba is meghívást nyertek.

Megosztás
Címkék