2022. május 5., 19:03

„A flow legyen velünk...“

A pozsonypüspöki Alapiskola és Óvoda ebben az évben aktualizációs képzését  „A kreatív gondolkodás fejlesztése az Igazgyöngyös modell alapján“ címmel szervezte meg. A képzést Tóth Erika tartotta, aki a tallósi alapiskolában tanít, a Nyitnikék fejlesztő program megálmodója és  NewEdu PT elnöke.

pedagógus workshop
Fotó: Tóth Erika felvétele

Április utolsó napján, szombat délelőtt újra összejött tanári csapat, hogy elmerüljenek a gyerekek kreativitásának fejlesztési lehetőségeiben a projektoktatás  módszerein keresztül.  A csapatban óvó nénik, nevelőnők, alsós és felsős tanárok dolgoztak együtt. A program  elsősorban a három fókuszú vizuális nevelés mindennapokba beépíthető alkalmazására összpontosított, mely során képbe került a flow áramlat első ciklusa is.

pedagógus workshop
Fotó:  Tóth Erika felvétele
Olyan kreatív, csoportmunkában történő rajztechnikákkal ismerkedtek meg, mellyel fejlesztik a gyerekek divergens gondolkodását az óvodáskortól egészen a felső tagozatig. A képzés alatt különböző csapatjátékokon keresztül  elrugaszkodtak a sablonoktól és kipróbálták a világ első kreativitástesztjét is. A gyakorlati részben, a  páros és csoportmunka alatt  a feladatok  nagy részében a szövegértés fejlésztése is központba került, mely átszövi az oktatás mindennapjait. 
pedagógus workshop
Fotó:  Tóth Erika felvétele

Az iskolában nagyon fontosnak tartják, hogy pedagógusaink megismerkedjenek a reformpedagógia különböző módszereivel és alkalmazzák is őket a tanítói – nevelői munkájuk során, hiszen a frontális oktatástól való mindennemű elrugaszkodás, az élménypedagógia lehetőségei megkönnyítik a tananyag megértésének folyamatát.

pedagógus workshop
Fotó:  Tóth Erika felvétele

„Hogy már második alkalommal, szombat délelőtt, saját szabadidőnkben találkoztunk, a bizonyítéka annak, hogy pedagógusaink nyitottak az innovációra és a változásra. Tele vannak ötletekkel, kíváncsisággal, lelkesedéssel. Ez a lelkesedés a képzés alatt is megmutatkozott, hiszen a feladatok megoldása alatt már ők maguk is vidáman elrugaszkodtak a megadott utasításoktól és továbbgondolták a lehetőségeket. Sziporkáztak a gondolatok, hogyan lehetne a tantárgyakat összekapcsolni a tanult módszerekkel megadott témákban például egy projekthét alkalmával, hiszen az oktatás legnagyobb kihívása, hogy a gyerekek képesek legyenek összekapcsolni tantárgyon belül is a tanultakat, hogy ezzel  a holisztikus gondolkodás felé irányítsuk őket és képesek legyenek ezt a tudást az életben alkalmazni.

A következő képzésre szeptemberben kerül majd sor és remélem, ugyanilyen népes számban jön össze a püspöki, tallósi és légi, új irányokat kereső tanárok apraja nagyja'' – mondta Nagy Mónika, a pozsonypüspöki Alapiskola és Óvoda  iskolaigazgatója.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.