cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. május 31., 16:06

Zelenszkij több fegyvert kér az észak-európai országoktól

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette pénteken, hogy Svédországban tartózkodik, hogy több fegyvert kérjen öt észak-európai szövetségesétől az orosz támadás ellensúlyozására.

Volodimir Zelenszkij
Archív felvétel
Fotó: TASR/AP

Közösségi oldalán azt írta: "Fő prioritásaink közé tartozik, hogy több légvédelmi rendszert biztosítsunk Ukrajna számára, közös projekteket a védelmi iparban és fegyvereket katonáink számára, valamint globális erőfeszítéseket, hogy Oroszországot békére kényszerítsük".

Zelenszkij a harmadik Ukrajna-Észak-Európa csúcstalálkozón tárgyal Svédország, Dánia, Norvégia, Finnország és Izland állam-, illetve kormányfőivel, és - mint közölte - kétoldalú biztonsági megállapodást ír alá Svédországgal, Norvégiával és Izlanddal.

Hozzátette: Ukrajna "erősebb lesz a szövetségeseink támogatásának (...), valamint az új biztonsági megállapodásoknak köszönhetően".
Ulf Kristersson svéd miniszterelnök azt mondta, hogy a találkozó országai "fontos lépéseket tesznek együttműködésük megerősítése érdekében, Ukrajna támogatásának részeként".

Az ukrán elnök két nappal azt követően látogatott Stockholmba, hogy bejelentették: Svédország 1,16 milliárd dollár értékű katonai támogatást küld Ukrajnának. Ez a legnagyobb segélycsomag az orosz támadás 2022. februári kezdete óta.

A háború kezdete óta az észak-európai országok több mint 17 milliárd euróval támogatták Ukrajnát - közölte Mette Frederiksen dán miniszterelnök nyilatkozatában.

Fel kell gyorsítanunk a fegyvergyártást", de "segítenünk kell (Ukrajnának) abban is, hogy előállítsa azt, amire szüksége van önmaga megvédéséhez

- mondta.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.