2021. február 22., 20:20

WHO szerint a pénz nem elég az oltáshoz

Azzal vádolta meg hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a gazdag országokat, hogy közvetlenül a gyártókhoz fordulva ellehetetlenítik a koronavírus elleni vakcinák méltányos elosztását segítő COVAX programot.

WHO-székház
Fotó: Getty Images
A WHO központja

"Még ha van is pénzünk, nem tudunk a pénzből vakcinát vásárolni, maga a pénz nem elég" - mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz Frank-Walter Steinmeier német elnökkel közösen tartott videós sajtótájékoztatóján. 

A német elnök Tedrosszal folytatott tárgyalásán 1,5 milliárd eurós hozzájárulást ajánlott fel az ENSZ szakosított egészségügyi szervezete által kezdeményezett COVAX programhoz. 

"Egyes gazdag országok megkörnyékezik a gyártókat, hogy biztosítsanak további vakcinaszállítmányokat, aminek hatása van a COVAX szerződéseire, és emiatt csökkent a COVAX részére szállított mennyiség" - hangsúlyozta Tedrosz. A főigazgató fontosnak mondta, hogy a védőoltáshoz jutás kérdését globális megközelítéssel kezeljék. 

"Ha a vírust nem győzzük le mindenütt, nem tudjuk globálisan legyőzni. Menedéket talál, és visszaüt" - mondta. Az immunizálásból kihagyott országok "új variánsok melegágyai is lehetnek" - figyelmeztetett.

Steinmeier egyetértett vele abban, hogy a pénz önmagában nem megoldás, a védőoltás még mindig "hiánycikk". Arról is beszélt azonban, hogy "a kormányoknak elsősorban és mindenekelőtt a lakosságuk irányában van elkötelezettségük". Arra a kérdésre a német elnök nem válaszolt, hány adag oltóanyagot ajánl fel Németország, de leszögezte, hogy a vakcinák elosztása közös érdek.
"Ez nem mindig könnyű, de ez az emberiség érdeke" - mondta Steinmeier, hozzátéve, hogy a vakcinák, a tesztek és a gyógyszer megosztása a világjárvány idején "a globális szolidaritás" próbaköve.

Emmanuel Macron francia államfő a napokban szólította fel a gazdag országokat, hogy minél előbb ajánlják fel a vakcinakészletük 4-5 százalékát.

A COVAX pénzügyi támogatásával 92 kis és közepes jövedelmű országot terveznek védőoltással ellátni. A vakcinahiány miatt a fejlődő világnak szánt szállítmányok várhatóan nem indulnak el február vége előtt, sok gazdag országban pedig már 2020 végén elkezdték az oltási kampányt.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.