WHO szerint a pénz nem elég az oltáshoz

2021. február 22., 20:20
ma7 | MTI

Azzal vádolta meg hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a gazdag országokat, hogy közvetlenül a gyártókhoz fordulva ellehetetlenítik a koronavírus elleni vakcinák méltányos elosztását segítő COVAX programot.

WHO-székház
Fotó: Getty Images
A WHO központja

"Még ha van is pénzünk, nem tudunk a pénzből vakcinát vásárolni, maga a pénz nem elég" - mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz Frank-Walter Steinmeier német elnökkel közösen tartott videós sajtótájékoztatóján. 

A német elnök Tedrosszal folytatott tárgyalásán 1,5 milliárd eurós hozzájárulást ajánlott fel az ENSZ szakosított egészségügyi szervezete által kezdeményezett COVAX programhoz. 

"Egyes gazdag országok megkörnyékezik a gyártókat, hogy biztosítsanak további vakcinaszállítmányokat, aminek hatása van a COVAX szerződéseire, és emiatt csökkent a COVAX részére szállított mennyiség" - hangsúlyozta Tedrosz. A főigazgató fontosnak mondta, hogy a védőoltáshoz jutás kérdését globális megközelítéssel kezeljék. 

"Ha a vírust nem győzzük le mindenütt, nem tudjuk globálisan legyőzni. Menedéket talál, és visszaüt" - mondta. Az immunizálásból kihagyott országok "új variánsok melegágyai is lehetnek" - figyelmeztetett.

Steinmeier egyetértett vele abban, hogy a pénz önmagában nem megoldás, a védőoltás még mindig "hiánycikk". Arról is beszélt azonban, hogy "a kormányoknak elsősorban és mindenekelőtt a lakosságuk irányában van elkötelezettségük". Arra a kérdésre a német elnök nem válaszolt, hány adag oltóanyagot ajánl fel Németország, de leszögezte, hogy a vakcinák elosztása közös érdek.
"Ez nem mindig könnyű, de ez az emberiség érdeke" - mondta Steinmeier, hozzátéve, hogy a vakcinák, a tesztek és a gyógyszer megosztása a világjárvány idején "a globális szolidaritás" próbaköve.

Emmanuel Macron francia államfő a napokban szólította fel a gazdag országokat, hogy minél előbb ajánlják fel a vakcinakészletük 4-5 százalékát.

A COVAX pénzügyi támogatásával 92 kis és közepes jövedelmű országot terveznek védőoltással ellátni. A vakcinahiány miatt a fejlődő világnak szánt szállítmányok várhatóan nem indulnak el február vége előtt, sok gazdag országban pedig már 2020 végén elkezdték az oltási kampányt.

Kövesse facebook oldalunkat is!