WHO: nem szabad elsietni az újranyitást!

2021. február 11., 18:18
ma7 | MTI

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön óva intette Európát az elhamarkodott "társadalmi újranyitástól". Bár a fertőzöttek száma egyes országokban csökkenőben van, a fertőzés mértéke továbbra is nagy - figyelmeztetett a WHO, kiemelve Spanyolország helyzetét.

Fotó: TASR/AP
Zárva a sörözők Németországban (is). Ki tudja meddig...

"A viszonylagos csökkenés nem azt jelenti, hogy a fertőzési mutatók alacsonyak"- jelentette ki sajtótájékoztatóján Catherine Smallwood, a WHO koppenhágai irodájának veszélyhelyzeti vezetője. Smallwood emlékeztetett arra, hogy a korlátozások idő előtti  nyári feloldása az esetszámok újbóli növekedését eredményezte ősszel.

A WHO jelezte: az elővigyázatosság és a járványügyi kritériumokon alapuló intézkedések kulcsfontosságúak a vírus elleni küzdelemben. A fertőzés csökkentésének és az oltási kampánynak kéz a kézben kell járnia annak érdekében, hogy az országok kezelhessék a járványhelyzetet.

Csakis ebben az esetben  érdemes hosszú távú stratégiákban gondolkodni "a társadalmak fokozatos és stabil újranyitását" illetően.

Hasonlóan foglalt állást Hans Kluge, a WHO európai igazgatója is, aki elmondta, hogy a vírus terjedésének megfékezése segíthet annak elkerülésében is, hogy  az újabb mutációk veszélyeztessék az oltóanyagok hatékonyságát.

Kövesse facebook oldalunkat is!