2021. december 22., 20:01

WHO: egyetlen ország sem lábalhat ki a világjárványból pusztán emlékeztető oltásokkal

Nem lehet kilábalni a koronavírus-világjárványból pusztán emlékeztető oltásokkal, fontosabb, hogy mindenhol haladjanak az első adagok beadásával - figyelmeztetett szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz
Fotó: TASR/AP

"Egyetlen ország sem lábalhat ki a pandémiából emlékeztető oltások segítségével, és az emlékeztető oltások nem adnak okot az ünneplésre" - jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz Genfben tartott sajtótájékoztatóján. A főigazgató szerint "az általános emlékeztetőoltás-programok inkább meghosszabbítják a járványt, mintsem véget vetnének neki", mert "eltérítik" a vakcinákat azoktól az országtól, amelyekben még alacsony az átoltottság. Felhívta a figyelmet arra, hogy a világban beadott minden öt vakcina közül egy emlékeztető oltás, ugyanakkor a jelenleg kórházi kezelésre szorulók és a halálos áldozatok "jelentős többsége" oltatlan.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz idei utolsó sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy 2022-nek a Covid-19-járvány végét hozó évnek és egyben a szolidaritás új korszakát jelentő kezdetnek kell lennie.

A járvány második évét összegezve az ENSZ egészségügyi szakosított szervezetének vezetője hangsúlyozta, hogy "tizenkét nagyon kemény hónap áll mögöttünk, de nem szabad hagynunk, hogy elvesztegetett év legyen". Hozzátette, hogy le kell vonni a tanulságokat egy olyan évből, amikor több mint 3,5 millió ember halt meg a Covid-19-betegség következtében, több, mint 2020-ban. "2021 sok okot adott nekünk a reménységre, vakcinák formájában, amelyek kétségkívül sok életet mentettek meg, de az oltóanyag elosztásában megnyilvánuló méltánytalanság sok emberéletet követelt" - mondta a főigazgató.

Beszélt arról is, hogy a Covid-19 betegségbe továbbra is mintegy ötvenezren halnak bele hetente, és egyre inkább az omikron válik az uralkodó variánssá.

"Világosan meg kell fogalmaznunk, hogy a védőoltások hatásosak mind a delta, mind az omikron variánssal szemben" - emelte ki Gebrejeszusz. "Elsődleges célként kell kezelni, hogy minél előbb minden ország lakosságának 40 százaléka megkapja az oltást, a jövő év közepéig pedig 70 százalékuk" - tette hozzá.
Maria van Kerkhove, a koronavírus-járvány WHO-felelőse közölte szerdán, egy hónappal az új variáns azonosítása után, hogy egyes adatok szerint az omikron által megfertőzöttek közül kevesebben kerülnek kórházba, mint a delta variáns által fertőzöttek közül. Hozzátette azonban, hogy egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő adat ahhoz, hogy megállapítsák: az omikron virulensebb lenne a deltánál.

Még nem láttuk elég ideje terjedni ezt a variánst a világ lakossága, elsősorban a sérülékeny emberek között" 

- fogalmazott.

A Dél-afrikai Köztársaságban a Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének (NICD) az omikron variáns súlyosságával és Covid-19-fertőzések tendenciájával kapcsolatos kutatása szerint - amelynek eredményét szerdán hozták nyilvánosságra - az elsőként Dél-Afrikában azonosított, gyorsan terjedő variánssal megfertőzöttek közül kevesebben kerülnek kórházba, mint akik a delta változatot kapták el. Hozzátették azonban: elképzelhető, hogy ez a lakosság magas immunitási szintjének tudható be.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.