WHO: akár 8 millió is lehet a járvány halálos áldozatainak valódi száma

2021. május 21., 13:05
ma7 | MTI

Világszerte jelentősen alábecsülték a koronavírus halálos áldozatainak a számát - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteki bejelentéséből, amely szerint a Covid-19-cel közvetlenül vagy közvetve összefüggő halálesetek valódi száma akár 6-8 millió is lehet. 

WHO-székház
Fotó: Getty Images
A WHO központja

A világszervezet korábban azt közölte, hogy

a pandémia mindezidáig körülbelül 3,4 millió halálos áldozatot követelt, Samira Asma, a WHO adatelemző irodájának igazgatóhelyettese azonban virtuális sajtótájékoztatóján leszögezte: óvatos becslések szerint is a valódi szám legalább 6-8 millióra tehető.

Munkatársa, William Msemburi hozzátette, hogy

ebbe a nem regisztrált halálesetek mellett beleszámították azokat is, akiknek a halálát nem közvetlenül a Covid-19 okozta, hanem például a kórházi ágyak hiánya.

Ezzel egyidőben

a GAVI Vakcinaszövetség előzetes szerződést írt alá a Johnson and Johnson gyógyszergyártóval 200 millió vakcinára, amelyet az oltások méltányos elosztására a WHO és a GAVI által létrehozott Covax-program keretében fognak szétosztani.

A cég egykomponensű oltóanyaga különösen a kevésbé fejlett infrastruktúrával rendelkező országok számára lehet hasznos - szögezte le a közleményben Seth Berkley, a GAVI vezérigazgatója.

Hozzátette, hogy reményeik szerint ez a mennyiség már idén a program rendelkezésére fog állni.

A vakcinák méltányos elosztására irányuló kezdeményezés keretében 2021 végéig 2 milliárdnyi oltóanyagdózist szeretnének biztosítani a kis és közepes jövedelmű országok számára.

Kövesse facebook oldalunkat is!