lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2023. május 5., 12:53

Washington nem normalizálja kapcsolatait az Aszad-rezsimmel

Washington addig nem normalizálja kapcsolatait Bassár el-Aszad kormányával, és ebben nem is támogat másokat sem mindaddig, amíg Szíriában nem történik tényleges, az ENSZ közreműködéssel zajló politikai átalakulás - jelentette ki Antony Blinken, amerikai külügyminiszter.

Szadat ismét szalonképessé válhat?
Anthony Blinken - Aiman Szafadi
Fotó: TASR/Wikipődia/ma7

Mindeközben zajlik Szíria tagsága helyreállításának előkészítése az Arab Ligában.

Antony Blinken jordániai kollégájával, Ajmán Szafadival a szíriai konfliktus politikai megoldásának előmozdításáról tárgyalt telefonon és "világossá tette, hogy az Egyesült Államok nem fogja normalizálni kapcsolatait az Aszad-rezsimmel, és nem támogatja, hogy mások ezt megtegyék mindaddig, amíg az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2254-es határozatával összhangban nem történik hiteles, az ENSZ által támogatott politikai haladás" - olvasható az amerikai külügyminisztérium honlapján szereplő csütörtöki közleményben.

Blinken egyúttal köszönetet mondott Jordániának a szíriai menekültek befogadásáért, és megismételte az Egyesült Államok álláspontját, miszerint Szíriának olyan feltételeket kell teremtenie, beleértve az emberi jogok tiszteletben tartását, amelyek arra ösztönzik a menekülteket, hogy biztonságban, önként és méltó módon térjenek vissza. Blinken és Szafadi május elsején személyesen is tárgyalt Ammánban.

Szíriának hamarosan vissza kell térnie az Arab Ligába - ezt Szafadi a CNN hírtelevíziónak nyilatkozta pénteken. Szafadi szerint Szíria elegendő támogató szavazattal rendelkezik a 22 tagú csoportban ahhoz, hogy visszaszerezze a helyét.

A visszatérés a ligába meg fog történni. Szimbolikusan ez fontos, de még egy hosszú, nehéz és kihívásokkal teli folyamat várható"

- jegyezte meg.

A szervezet szóvivője csütörtökön közölte, hogy az arab külügyminiszterek Kairóban vasárnap egyeztetnek a kapcsolatok normalizálásáról Szíriával.

Az Arab Liga 2011-ben felfüggesztette Szíria tagságát, miután Bassár el-Aszad elnök erőszakkal válaszolt az országban kirobbant tiltakozásokra, ami polgárháborúvá fajult.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.