2022. december 7., 11:38

Veszélyes baktérium okozta több gyermek halálát Nagy-Britanniában

influenza gyermek beteg orvos
Illusztrációs felvétel
Fotó: TASR

A szülők éppen ezért félnek a fertőzés gyors terjedésétől az iskolákban. Aggodalmuk nem alaptalan, hiszen már az ottani hivatalok és orvosok is kongatják a vészharangot.

A fertőzés mértéke háromszor magasabb, mint a pandémia előtt, hasonló évszakban, írta Twitter oldalán a brit egészségbiztonsági ügynökség tanácsadója, Susan Hopkins.

A The Guardian azt írja, hogy a november 14-20-a közti héten 851 ilyen fertőzéses esetet jelentettek, míg az előző években ugyanebben az évszakban átlagosan 186-ot.

A betegség leginkább a 10 évesnél fiatalabb gyermekeket támadja meg.

A tünetek általában enyhék. Láz, izomfájdalom, hányás és torokfájás jelentkezik.

Rendkívüli esetekben azonban előfordulhat, hogy a bacilus mélyebbre is behatol a testbe és életveszélyes állapotot, akár vérfertőzést idéz elő.

A brit Sky News hétfőn, december 5-én tájékoztatott a nyolcadik gyermek haláláról. Egy alapiskolás gyermekről van szó, a Hampshire grófságból.

Simon Clarke mikrobiológus, aki a Reading Egyetemen tanít, arról beszélt, hogy ennek a streptococcusnak az előfordulása nem állandó. Akárcsak a Covid esetében, ennek is vannak „csúcsai és mélységei”. Az utóbbi időben több eset fordult elő, mint amennyit vártak, de lehet, hogy ez csak statisztikai kilengés, figyelmeztetett.

Hangsúlyozta azt is, hogy gyors kórismézés után a fertőzés antibiotikumokkal jól kezelhető és kórházi kezelésre csak extrém esetekben van szükség.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.