2020. november 24., 14:31

Végjáték Amerikában: Napok kérdése, hogy a még hiányzó államok is hitelesítsék a végeredményt

Leírtuk egy héttel a választások után, majd kettővel, most pedig harmadjára is leírjuk, az amerikai elnökválasztásnak még mindig nincs hivatalos végeredménye. Jogilag! A következő néhány napban azonban szinte az összes, még hiányzó államban is hivatalosan jóváhagyják a végeredményt. Trump körül egyre fogy a levegő...

Fotó: pixabay.com

Egy korábbi cikkünkben már bemutattuk, a választott elnök januári beiktatásához milyen közjogi lépéseken át vezet az út. Akkor az első általunk kiemelt dátum december 8-a volt, ez az a dátum, ameddig tagállami(!!!) szinten le kell zárni az esetleges választási visszaélések miatt indított vizsgálatokat, és végezni kell a szavazatok újraszámolásával is. 

Az újraszámolásnak (illetve számos államban csak a puszta jóváhagyásnak) tehát december nyolcadikáig meg kell történnie. Most nagyon úgy tűnik, nem is kell várnunk ilyen sokáig, hogy az összes tagállam lezárja a szavazatszámolást, a következő napokban gyakorlatilag mindegyikre sor kerül.

Ez Trump szempontjából nem kecsegtet sok jóval.

Az elnöki jogászcsapat fő stratégiája ugyanis az volt, hogy a szoros eredményű államokban, késleltetve az újraszámolást (elsősorban Michigant és Pennsylvaniat emlegetik), az állami vezetés Trump-párti elektorokat küldjön a december 14-ei voksolásra. Ugyanis, ha december nyolcadikáig nem történne meg a szavazatszámok véglegesítése, akkor az egyes tagállamok nem tudják jóváhagyni a kollégiumra küldött elektorokat (ez az állam kormányzójának a feladata egyébként), a republikánus államvezetésnek pedig (minimum) védhető indoka lenne arra, hogy republikánus elektorokat küldjön a kollégiumba. Hogy ez mennyire vágyvezerélt elképzelés, azt még nehéz megmondani. Valószínűleg nagyon! Georgia államban például éppen a republikánusok akadályozták meg, hogy az újraszámolás után még felül lehessen vizsgálni a levélszavazatok aláírásait is.

Hétfő, 11.24.

Talán a két legfontosabb állam szavazatainak jóváhagyása zajlott tegnap, Michigané (16 elektor, nagyjából 150 ezres különbség Biden javára), illetve Pennsylvaniaé (20 elektor, kábé 80 ezres különbség Bidennek). Míg az utóbbi bejelentésére egyelőre várni kell, Michiganből ma délelőtt befutott a hivatalos eredmény, a megyei választási bizottságok után a négytagú állami is jóváhagyta azt, Bidené az állam. A két-két demokratából, illetve republikánusból álló testület 3:0 arányban fogadta el a hivatalos adatokat, egy republikánus tartózkodott. Ezzel Michigan a második olyan állam, a hol a Trump-csapat hiába remélte, hogy megfordíthatják az eredményt. Ez végül sem itt, sem Georgiában (lásd fent) nem sikerült. 

A regnáló elnök jogászai a bíróságon még megtámadhatják a döntést, ugyanakkor elemzők szerint rendkívül kicsi az esélye, hogy a kereset a legfelsőbb bíróság elé kerüljön.

Kedd, 11.25.

Nevada, Észak-Karolina és Minnesota is mára ígéri a döntést. Míg Nevadában és Minnesotában Biden nyert (6, illetve 10 elektort), addig Észak-Karolinában (15) Trump. Nevadában az állami legfelsőbb bíróságnak kell jóváhagynia az eredményt, ez, a folyamatban lévő jogi eljárások ellenére is, szinte biztosan megtörténik, ráadásul sem Minnesotában sem Észak-Karolinában nem várható, hogy bármi változna.

Szombat, 11.28. 

Ohio államnak szombatig kell jóváhagynia az eredményt, itt Trump nyert, szinte kizárható bármiféle ellenállás vagy panasz.

Hétfő, 11.30.

Itt kezd igazán érdekes lenni a dolog. Arizona, Iowa és Nebraska legkésőbb ezen a napon kell, hogy döntsön a választás hivatalos végeredményéről. Arizonában Biden győzött elvileg, alig 11 ezer szavazatnyi különbség 11 elektort ért, Iowa (6) és Nebraska (5, 4 plusz 1) viszont Trumpé. Nebraska helyzete igen különleges. Itt, a legtöbb másik állammal ellentétben, nem a győztes mindent visz alapon osztják el az elektori helyeket, Trump hiába nyert összesítésben, egy elektori hely Bidené.

Arizonában Maricopa megye helyzetét kísérte különös érdeklődés. Már áprilisban arról cikkeztek az elemzők, ez az egy megye dönthet az állam 11 elektoráról. Hiába tradicionális republikánus bástya Arizona, az egyre nagyobb számú latinó kisebbség a demokratáknak "adhatja" a megyét, illetve az államot. Így is történt. Az eredményt ugyan megtámadták a republikánusok, azt akarták, halasszák el a szavazatok újraszámolását, de a bíróság elutasította a keresetet.

Kedd, 12.1.

Wisconsinban a következő néhány napban dönthetnek arról, újraszámoltatják-e a szavazatokat. A szakértők szerint, ha ez meg is történik, december elsejére biztosan végeznek vele, ráadásul az eredmény sem változik majd. Nagyjából húszezer szavazatnyi a különbség Biden javára, így az állam 10 elektora is az övé lesz. 

Kedd, 12.8.

Azokban az államokban, ahol addigra hivatalosan is jóváhagyták az eredményt, december nyolcadika után már nincs mód jogorvoslatra. A gyakorlatban ez azt jelenti, hacsak a legfelsőbb bíróság nem szól közbe, az adott állam a hivatalos végeredménynek megfelelő pártállású elektort küldhet a kollégiumba. A legtöbb államban ez az a határidő, ameddig a kormányzónak össze kell állítania és hivatalosan is közölnie a Kongresszussal az elektorok listáját.

Hétfő, 12.14.

Az elektorok szavazása. A legtöbb államban, erről már több alkalommal is beszéltünk, az adott elektornak kötelessége pártállása, illetve a végeredmény szerint választani. Néhány kivétel ugyan előfordul, de soha az amerikai történelem során nem fordult elő, hogy egy-egy hűtlen elektor megváltoztatta volna az elnökválasztás végeredményét (bár alelnök-jelöltet már sikerült buktatniuk).

Szerda, 01.06.

A kongresszus ezen a napon hitelesíti az elektori kollégium voksait. Ha az elektorok szavazásának végeredménye nem egyértelmű (egyik jelölt sem kap legalább 270 szavazatot), akkor a Kongresszusnak kell dönteni az új elnök személyéről. Szinte biztos, hogy erre nem fog sor kerülni.

Végezetül fontos leszögezni, a hét elején elindult az elnöki hatalomátvételt előkészítő jogi procedúra. Erről itt írtunk bővebben:

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.