2022. november 11., 10:17

Vasárnap kisebbségi nemzeti tanácsokat választanak Szerbiában

Kisebbségi nemzeti tanácsokat választanak Szerbiában vasárnap, a választáson 19 nemzeti kisebbség 50 listája indul.

Biztos befutó
Fremond Árpád, a Magyar Összefogás listavezetője
Fotó: Facebook/Fremond Árpád

Aznap a vajdasági magyarság is dönt kisebbségi önkormányzati testülete, a 35 tagú vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) összetételéről, igaz, csak egyetlen magyar lista indul a megmérettetésen.

A legtöbb - öt - választási lista közül az oroszok, a ruszinok, az albánok és a bosnyákok választhatnak november 13-án, míg a magyarok mellett a szlovén, a lengyel, a német, a görög és a vlach kisebbség is csak egyetlen listára szavazhat.

A nemzeti tanácsi választásokon való részvételhez a szavazásra jogosultaknak külön választói névjegyzékre kellett feliratkozniuk. A választói névjegyzékekre 456 199-en iratkoztak fel, ez körülbelül ötvenezerrel kevesebb, mint négy éve, ami azt jelenti, hogy voltaképpen ötvenezer embert töröltek valamiért - halálozás, külföldre költözés, leiratkozás miatt - a névjegyzékből. A köztársasági választási bizottság adatai szerint a legtöbben - több mint 116 ezren - a magyar választói névjegyzékre iratkoztak fel. 

A nemzeti tanácsokról szóló törvényt 2009-ben fogadták el. Ez lehetővé tette egyebek mellett azt is, hogy - a Kárpát-medence magyarlakta területei közül elsőként - a Vajdaságban megalakulhasson a kisebbségek kulturális autonómiáját szavatoló intézményrendszer.

Az első Magyar Nemzeti Tanácsot 2010-ben választották meg. A 35 tagú testületben a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) listájának - amelyen a párt a történelmi egyházakkal, civil szervezetekkel, valamint a vajdasági magyar közélet és értelmiség képviselőivel indult - háromnegyedes többsége lett. A 2014-es választáson a VMSZ által támogatott Magyar Összefogás lista az MNT 35 helyéből 31-et szerzett meg, 2018-ban pedig 30-at. Ezúttal mind a 35 hely a Magyar Összefogásé lesz, a kérdés voltaképpen csak az, hogy hányan mennek el voksolni.

Az MNT a Szerbiában élő magyarok országos kisebbségi önkormányzati szerve. Tevékenysége törvényben szabályozott keretek között a nyelvhasználat, az oktatás, a tájékoztatás és a kultúra területére terjed ki. Az országban élő 23 nemzeti kisebbség közül a magyarok kisebbségi önkormányzata működik a legszervezettebben és legsikeresebben, ugyanis nemcsak véleményezési joga van, hanem ösztöndíjakat és más támogatásokat is oszt.

Fremond Árpád, a Magyar Összefogás listavezetője a vajdasági magyar sajtóban a kampány során arról beszélt, hogy az új nemzeti tanács a megválasztását követően a korábbi években megkezdett munkát kívánja folytatni.

A Szerbiában élő 23 nemzeti kisebbség közül 19 választja meg közvetlenül a nemzeti tanácsát, míg négy kisebbség esetében elektorok útján történik a választás. A vasárnapi, közvetlen választások esetében az urnák 7 és 20 óra között tartanak nyitva, a részeredményeket várhatóan már vasárnap éjjel közlik, a végleges eredményeket pedig legkésőbb a jövő csütörtökön.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.