2022. július 10., 19:01

Várhatóan növeli többségét a felsőházban a japán kormánypárt

Várhatóan növeli többségét a japán felsőházban a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) a vasárnap tartott szenátusi választáson a szavazás után közzétett exit poll eredményei szerint. 

számítógép
Fotó: unsplash.com

Az LDP és szövetségese, a jobbközép Komeito alkotta kormánykoalíció az NHK japán közszolgálati műsorszolgáltató által közölt exit poll szerint az eddigi 69 helyett 69-83 mandátumot szerezhet meg abból a 125 szenátusi helyből, amelyről a választók most döntöttek.

A japán szenátusban összesen 245 mandátum van, amelyek fele háromévente megújul. A végeredményeket hétfőn teszik közzé.  "Nagyon fontos, hogy képesek voltunk lebonyolítani ezt a voksolást, miközben súlyos erőszakcselekmény rázta meg a választás folyamatát" - nyilatkozta Kisida Fumio kormányfő az előrejelzések közzététele után. 

Az LDP eredményváróján egyperces néma csenddel emlékeztek a pénteken meggyilkolt Abe Sindzó volt miniszterelnökre. A merénylet miatt a különböző pártok rövid időre felfüggesztették a választási kampányt, amely aztán szombaton fokozott biztonsági intézkedések mellett folytatódott.

Az alsóháznál kevesebb hatalommal rendelkező szenátus tagjainak választását tipikusan a hivatalban lévő kormány népszerűsége alakítja. Kisida pártjának erősödése megszilárdíthatja a koalíció hatalmát, és nagyobb teret adhat annak az elképzelésnek a megvalósítására, hogy Japán növelje a katonai kiadásokat és megváltoztassák a hagyományosan pacifista alkotmányt.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.