2022. július 10., 09:39

Japánban megkezdődtek a szenátusi választások

Japánban vasárnap megkezdődtek a szenátusi választások, amelyek célja az ország felsőháza felének megújítása.

Merénylet árnyéka
Fotó: Wikipédia
A japán országgyűlés épülete

A voksolást nagymértékben beárnyékolta a volt miniszterelnök, Abe Sindzó meggyilkolása, akit két nappal korábban, a nyugati Narában tartott választási gyűlésen lőttek le.

A jelenlegi japán kormányfő, Fumio Kisida, akinek jobboldali Liberális Demokrata Pártja (LDP) vezet a közvélemény-kutatásokban, elítélte a korábbi mentora elleni "barbár" támadást, és hangsúlyozta "a demokrácia alapját képező szabad és tisztességes választások védelmének fontosságát". "Soha nem fogunk engedni az erőszaknak" - tette hozzá.

Az ország egyik legismertebb politikusa, Abe Sindzó elleni merényélet mélyen megdöbbentette és meghatotta az embereket az országban és külföldön egyaránt. A világ minden tájáról érkeztek részvétnyilvánító üzenetek, többek között Kínából és Dél-Koreából, amellyel Japánnak gyakran viharos a kapcsolata.

A támadás feltételezett elkövetője, akit a helyszínen őrizetbe vettek, bevallotta, szándékosan cselekedett. Egyes japán médiumok arról számoltak be, hogy egy vallási csoport tagja volt. A 41 éves Tecuja Jamagami feltehetően a Tengeri Önvédelmi Erők (Japán haditengerészete) volt tagja, és a rendőrségnek azt mondta, hogy a merénylethez házilag készített fegyvert használt.

A volt miniszterelnök elleni merénylet miatt a különböző pártok rövid időre felfüggesztették a választási kampányt, amely szombaton fokozott biztonsági intézkedések közepette folytatódott.
A kampányt főképpen a helyi aggodalmak uralták, beleértve az áremelkedéseket és az áramellátás kockázatát, mivel a Japánt június vége óta sújtó hőhullám miatt áramhiánytól tartanak az országban.

Az LDP és szövetségese, a jobbközép Komeito alkotta kormánykoalíció az előrejelzések szerint vasárnap a megpályázható képviselői helyekből több mint hetvenet megszerezhet.
A szenátusban összesen 245 mandátum van, amelyek fele háromévente megújul.

A balközép Japán Alkotmányos Demokrata Párt (CDPJ) az előrejelzések szerint veszíthet jelenlegi 45 mandátumából, és ezzel elveszíti legfőbb ellenzéki szerepkörét, ha nem tud vonzó alternatívát felmutatni.

Egy nagy győzelem a szenátusban megszilárdítaná Kisida hatalmát, aki az "új kapitalizmusnak" nevezett, újraelosztóbb gazdaságpolitikát támogatja a hároméves, előre tervezett választások nélküli időszak előtt.

Japán nyugati szövetségeseivel való szoros együttműködését otthon is üdvözölték, és a védelmi költségvetés "jelentős" növelésére vonatkozó terve is népszerű, mivel Kína továbbra is érvényesíteni próbálja területi törekvéseit az ázsiai-csendes-óceáni térségben.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.