2023. január 13., 17:47

Van köze egymáshoz? Bábuakasztás és NATO-csatlakozás

A török hatóságok pénteken vizsgálatot indítottak amiatt, hogy kurd tüntetők csütörtökön Stockholmban felakasztottak egy bábut, amely Recep Tayyip Erdogan török elnököt jelképezte - közölte a török állami média pénteken.

A NATO-csatlakozás a tét?
Az ominózus bábu
Fotó: MTI

Ulf Kristersson svéd kormányfő a TV4 csatornának adott pénteki interjújában "rendkívül súlyosnak" minősítette a történteket, és azt mondta, hogy Stockholm NATO-csatlakozása elleni szabotázsakcióról van szó, amely az ország biztonságát is veszélyezteti.

Az ügy hatására a török külügyminisztérium bekérette Staffan Herrström ankarai svéd nagykövetet. Recep Tayyip Erdogan ügyvédje, Huseyin Aydin pedig a Twitteren megerősítette, hogy az ankarai főügyészséggel közösen büntetőfeljelentést tettek az elkövetők ellen. Aydin úgy nyilatkozott, hogy az akciót minden jel szerint az a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szervezte, amelyet Törökország, az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorista szervezetként tart nyilván.

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő "gusztustalannak és ocsmánynak" minősítette a bábuakasztást. Twitter-bejegyzésében arra figyelmeztetett, hogy Svédországnak lépéseket kell tennie az ügyben, különben nem számíthat előrelépésre a NATO-tagsággal kapcsolatosan. Mustafa Sentop, a török parlament elnöke pedig bejelentette, hogy törli a svéd házelnök jövő héten esedékes ankarai látogatását.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.