"Valószínűsíthetően" iszlamista indoka volt a németországi, három áldozattal járó késelésnek

2021. június 29., 17:07
ma7 Pomichal Krisztián

Június 25-én pénteken az észak-bajorországi Würzburg belvárosában egy fiatal szomáliai bevándorló három embert késelt halálra. A német ügyészség most arról beszél, "valószínűsíthetően" iszlamista motiváció áll a támadások mögött. 

német terrorista
Fotó: Twitter
Az egyik szemtanú által készített videófelvétel részlete.

A késelőt a járókelőknek sikerült megfékeznie, székekkel, esernyőkkel tartották vissza a férfit, aki egyszerűen besétált egy háztartási kellékeket árusító boltba, leemelt egy kést a polcról, majd megtámadta az üzlet vásárlóit. A kiérkező rendőrök végül meglőtték a férfit, aki azóta is őrizetben van. 

2021. június 25., 19:19 Frissítve: jún. 26. 07:42

RENDKÍVÜLI: Újabb terrortámadás Németországban? Három emberrel végzett egy késes támadó Würzburgban

Egyelőre nem erősítették meg, hogy terrortámadásról lenne szó, de a német lapok "járókelőket" emlegetnek áldozatként. Ebből arra következtethetünk, a támadó véletlenszerűen választotta ki áldozatait.

A müncheni ügyészség közleménye szerint feltehetőleg iszlamista háttere van a támadónak, aki a késelés során többször is Allahu Akbar kiáltást hallatott. 

Bár az első sajtóhírek arról szóltak, a férfi nem volt ismeretlen a hatóságok előtt, terroristagyanú nem merült fel vele kapcsolatban, agresszív viselkedése miatt ugyanakkor többször is kihívták rá a rendőröket. Az RT úgy tudja, a férfi nem szerepelt egyetlen, terroristagyanús személyeket tartalmazó listán sem. A rendőrség átkutatta a támadó az egyik helyi hajléktalanszállón található szállását,

ahonnan az Iszlám Állam propagandaanyagai kerültek elő. 

Német sajtóértesülések szerint a férfi nem mutatott megbánást, a rendőröknek többször is elmondta, sikerült elérni kitűzött, "dzsihadista" céljait. Joachim Hermann, helyi rendőrtiszt az egyik német lapnak úgy nyilatkozott, 

a férfit néhány nappal a támadás előtt pszichiátriai kezelésre utalták az egyik helyi kórházba, ahonnan azonban, ismeretlen okokból, később szabadon távozhatott.

Kövesse facebook oldalunkat is!