2021. június 25., 19:19
Frissítve: 02:39

RENDKÍVÜLI: Újabb terrortámadás Németországban? Három emberrel végzett egy késes támadó Würzburgban

Alig néhány perccel ezelőtt jelent meg a német sajtóban, hogy késeléses támadás történt a bajorországi Würzburgban.

német terrorista
Az egyik szemtanú által készített videófelvétel részlete.
Fotó: Twitter
A Deutsche Welle azt írja, a férfi "hónapok óta" a "rendőrség látókörében" volt, több alkalommal agresszíven viselkedett.
Sajtóértesülések szerint az elkövető a támadás előtt egyszerűen besétált egy háztartási kellékeket árusító boltba, leemelt egy konyhakést a polcról, majd rátámadt a bolt vásárlóira. A férfi egy kisfiút is súlyosan megsebesített, a rendőrség tájékoztatása alapján a gyermek édesapja az egyik halálos áldozat.
Bajorország belügyminisztere, Joachim Herrmann azt nyilatkozta, néhány sérült állapota olyan súlyos, hogy tartani kell attól, a támadás halálos áldozatainak száma még nőni fog.
Szivárognak az érdekesebb információk. Kiderült, a férfi szomáliai állampolgár, nem volt német állampolgársága. Mit ad Isten, a férfi 2015-ben érkezett Würzburgba.
A rendőrség számára már ismert a támadó kiléte. A hírek szerint egy 24 éves Szomáliából származó, korábban pszichiátriai kezelés alatt álló, "Würzburgban élő" férfi követte el ezt a szörnyűséget.
A Bild emlékeztetője szerint nem ez az első terrortámadás(?) Würzburg történetében. Éppen öt éve, 2016 júliusában egy 17 éves afgán fiatal baltával támadt egy vonat utasaira, a támadó több embert életveszélyesen megsebesített, mielőtt a rendőrök lelőtték volna.
Felrobbant a német Twitter a támadás után. Sokan azt írják, mennyire "német dolog" lett a belvárosok utcáin fekete bőrű, késes támadókat látni, mások szerint a támadás csak újabb ürügyet szolgáltat az idegengyűlöletre, és arra hívják fel a figyelmet, hogy a támadót is bevándorlók állították meg. Eközben a rendőrség tartott egy rövid sajtótájékoztatót, megerősítve, hogy az elkövető őrizetben van, társai nem voltak. Új, érdemi információ nem derült ki, még mindig nem tudni, mi áll az eset hátterében. A képsorokat látva egy zavart elme akciójának tűnik a támadás.
A tartomány miniszterelnöke, Markus Söder Twitteren fejezte ki részvétét az áldozatok hozzátartozóinak és megköszönte a rendőrök segítségét. Söder egyetlen szót sem ejtett a támadóról, arról, honnan és mikor érkezhetett Németországba. Semmit...
Továbbra sem tudni, mi motiválhatta a férfit. A rendőrség későbbre ígért tájékoztatást.
A német rendőrség megerősítette, hogy a fiatal támadó egyedül volt, az első hírek a támadásról még öt óra körül futottak be. Az esetről a német sajtó csak két órával később, nem sokkal hét után számolt be először. A támadót a késelés után civilek kergették el a helyszínről, majd a kiérkező rendőrök ártalmatlanították.

Egyelőre nagyon kevés az információ. Azt biztosan tudni, hogy a rendőrség lefegyverezte a támadót, ahogy azt is megerősítették, 

három ember meghalt a támadásban, hat másik pedig súlyosan megsebesült. A támadás Würzburg belvárosában, a Barbarossaplatz környékén történt. 

A német Bild úgy tudja, az elkövetőt elfogták, miután a helyszínre érkező rendőrök egyike lábon lőtte őt. A rendőrség szerint a veszélyt ugyan elhárították, de a lakosságot arra kérik, kerüljék el a belvárost. Egyelőre nem erősítették meg, hogy terrortámadásról lenne szó, de a német lapok "járókelőket" emlegetnek áldozatként. Ebből arra következtethetünk, a támadó véletlenszerűen választotta ki áldozatait.

Twitter-bejegyzések alapján egy mezítlábas, fekete bőrű férfi a támadó.

 

A hírt frissítjük!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.