2021. december 19., 08:39

Václav Havel halálának 10. évfordulójára emlékeztek Csehországban

Csehországban Václav Havel egykori csehszlovák, későbbi cseh elnök, drámaíró és polgári jogi aktivista halálának 10. évfordulójára emlékeztek szombaton.

Václav Havel
Fotó: TASR

Petr Fiala cseh miniszterelnök a volt elnököt méltató beszédében hangsúlyozta, hogy mindig is tisztelte Havelt a szabadságért és demokráciáért vívott küzdelemben tanúsított bátorságáért. Úgy fogalmazott, hogy Havel az emberi jogok és méltóság védelmezője volt.

A prágai nemzeti színház épülete előtti Václav Havel-téren virágokat helyeztek el politikusok és az elhunyt elnök barátai. Többen közülük felidézték egyik mondását, miszerint

az igazság és a szeretet győzedelmeskedni fog a hazugság és a gyűlölet felett".

Több istentiszteletet, kiállítást, film- és színházi előadást, valamint vitafórumot szenteltek emlékének.

Havel 2011. december 18-án hunyt el 75 éves korában vidéki házában, az észak-csehországi Óriáshegység Hrádeček nevű falujában. Emberek tízezrei kísérték koporsóját Prága utcáin. Búcsúztatásán a világ vezető politikusai vettek részt - köztük Bill Clinton volt amerikai elnök - a prágai Szent Vitus-székesegyházban.

Havel az 1968-as "prágai tavasz" idején tevékeny szerepet vállalt az "emberarcú szocializmus" megteremtésének kísérletében, ezért a Varsói Szerződés augusztusi katonai intervenciója után betiltották műveit. Az 1975-ös helsinki záróokmány aláírását követően a csehszlovákiai emberi jogokért küzdő Charta '77 ellenzéki mozgalom első szóvivője lett. Emiatt a hatóságok folyamatosan zaklatták, a következő évtizedben számtalanszor letartóztatták, háromszor ítélték el, és öt évet töltött börtönben.

1989 őszén, a "bársonyos forradalom" előestéjén még börtönben ült, de kiszabadulása után a rendszerváltó erők élére állt.

Részt vett a Polgári Fórum megalapításában, majd a mozgalom jelöltjeként 1989. december 29-én Csehszlovákia elnökévé választották, és 1990 júliusában újra elnyerte a tisztséget, amelyről 1992-ben Csehszlovákia általa ellenzett megszűnése miatt lemondott.

Az önálló cseh állam létrejötte után, 1993. február 2-án őt választották a Cseh Köztársaság első elnökévé, 1998-ban újabb öt évre meghosszabbított mandátuma 2003. február 2-ig szólt.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!