2022. május 3., 19:21

Utcákat torlaszoltak el Jereván központjában a tüntetők

Kedden is volt a kormányfő lemondását követelő tüntetés az örmény fővárosban, Nikol Pasinjánt azzal vádolja az ellenzék, hogy végleg le akar mondani Hegyi-Karabahról Azerbajdzsán javára.

Jereván tüntetés
Fotó: TASR/AP

Kaotikus állapotok alakultak ki Jereván központjában, miután a tüntetők eltorlaszoltak ott minden fontos utcát.

Az örmény belügyminisztérium a nap folyamán közleményben tudatta, hogy 206 tüntetőt letartóztattak Jerevánban és több tartományi városban, ahol a tiltakozók megpróbálták elzárni a forgalmat az utcákon a kormányfő távozását sürgetve.

Ez a legutóbbi tüntetéshullám vasárnap kezdődött.

A Hegyi-Karabah miatti több évtizedes konfliktus 2020. szeptember 27-én éleződött ki újra. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított a hivatalosan hozzá tartozó, de örmény ellenőrzés alatt álló térség és az örmények által elfoglalt környező területek visszafoglalására, és hadműveletei döntően sikerrel jártak. A harcoknak több mint 6500 halálos áldozatuk volt. Jóllehet a felek 2020. november 9-én fegyverszünetben állapodtak meg, a határ menti térségben rendszeresek a konfliktusok.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.