2020. október 19., 09:04

Utcai összecsapások: rendőrökre támadtak a tüntetők Prágában, sok a sérült - FOTÓKKAL

A tüntetők és a rendőrség erőszakos összecsapásába torkollott vasárnap délután a prágai Óvárosi téren megtartott tiltakozó akció a cseh kormány koronavírussal kapcsolatos óvintézkedései ellen.

Galéria
+11 kép a galériában

A megmozdulást eredetileg futballszurkolók szervezték a közösségi hálózatokon keresztül, de néhány civil mozgalom is támogatásáról biztosította. A Polgári Szabadságjogok Mozgalma (HOS) végül is másfélórás tüntetést szervezett Prága központjában.

Az akció lezárása után a tüntetők kisebb-nagyobb csoportjai rátámadtak a rendőrökre, akiket kövekkel, üvegekkel, sörösdobozokkal és más tárgyakkal dobáltak meg. Az agresszív tüntetőket, többnyire az arcukat sállal, kendővel eltakaró fiatalokat, végül rendőrségi kommandósok és lovasrendőrök könnygázzal és vízágyú bevetésével szorították csak ki a térről. Számos tüntetőt őrizetbe vettek.

Martin Vondrášek, az országos rendőrparancsnok helyettese este újságíróknak azt mondta, hogy a néhány ezer résztvevő közül mintegy 400 radikális futballhuligán kapcsolódott be a rendőrség elleni támadásokba. Az összetűzések több mint száz résztvevőjét őrizetbe vették.

Már a tüntetés kezdete előtt mintegy ötven személynél késeket és más, tüntetéseken tiltott pirotechnikai eszközöket találtak, amiért az illetőket igazoltatták, illetve előállították.

Az utcai összecsapásokban mintegy húsz rendőr megsérült, négyet közülük kórházban kellett kezelni. A tüntetők közül több mint harmincan sérültek meg.

Bár Csehországban szükségállapot van érvényben, a hatályos szabályok szerint egy politikai megmozdulást nem lehet betiltani. A résztvevők számát azonban legfeljebb ötszázban határozza meg a szabályzat. Ennek sokszorosa gyűlt össze a mostani akción.

A résztvevők az óvintézkedések enyhítését követelték. A nagyrészt fiatal tüntetők többsége arcmaszk nélkül vett részt az akción. A tömegben néhány kormányellenes, illetve Milos Zeman államfőt bíráló transzparens is feltűnt.

A tüntetésen felszólalók az emberi szabadságjogokra hivatkozva követelték elsősorban a kötelező maszkviselés megszüntetését és a vendéglátóipari korlátozások feloldását is.

Jan Hamáček belügyminiszter nagyon felelőtlennek minősítette az akciót, amelyet több mint ezer rendőr és kommandós biztosított. A rendezők szerint mintegy ötezer ember vett részt a tüntetésen, a rendőrség háromezerre becsülte a részvételt.

Csehországban az utóbbi hetekben gyorsan terjed a járvány, szombaton is majdnem kilencezer új igazolt fertőzést mutattak ki, ami a hétvégi napokon az eddigi legmagasabb szám.

A dpa német hírügynökség korábban csak "szurkolói" tüntetésként tudósított az eseményről, beszámolva arról, hogy a rendőrség közlése szerint több mint kétezren vettek részt a demonstráción.

A tüntetés később alakult politikai jellegűvé, és több más szervezet is csatlakozott hozzá, s végül a Polgári Szabadságjogok Mozgalma (HOS) vált a másfél órás megmozdulás fő szervezőjévé.

Fotó: TASR

Galéria
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.