2022. május 16., 11:52

Ukrajnából menekülő romák a senki földjén

Az orosz-ukrán háború több millió embert kényszerített szülőföldje elhagyására, köztük sok roma nemzetiségű menekült is van.

Kettős mérce
Fotó: irozhlas.cz
Roma menekültek

Az ő megítélésük azonban, úgy tűnik, nemcsak sok fejtörést okoz a befogadó országokban, de vannak, akik egyszerűen nem veszik őket emberszámba.

A cseh irozhlas.cz portálon egy elgondolkoztató írás jelent meg arról, hogyan viszonyulnak az Ukrajnából elmenekült és végül Csehországba érkezett romákhoz. Vannak köztük olyanok, akiknek semmilyen igazolványuk nincs (számukat mintegy 20 százalékra becsülik), de szép  számmal akadnak ukrán-magyar kettős állampolgárságúak is, akik megitélésében a cseh hatóságok megdöbbentően farizeus álláspontot képviselnek.

Mint a cikk megállapítja, a kettős állampolgárság intézményét a határon kívül élő magyarok számára már évekkel korábban, a mostani háborús konfliktust jóval eltérő helyzetben a Fidesz-kormány azzal a szándékkal  vezette be, hogy megnövelje választói bázisát. Legalábbis ezt állítja a portál által idézett Borsody Tamás, a független weboldalként jellemzett Atlatszo.hu hírportál főszerkesztője. Ő még mindezt azzal is megtoldja, hogy a Kárpátaljáról elmenekült kettős állampolgárságú romák Magyarországon nem jutnak semmiféle támogatáshoz, miután magyar állampolgárként tekintenek rájuk.

Ez a megállapítás azonban nyilvánvalóan nem igaz, viszont tény ugyanakkor, hogy Csehországban a menekült romákat, különösen a kettős állampolgársággal rendelkezőket gazdasági bevándorlókként igyekeznek kezelni és emiatt ügyüket csak körülményesen intézik, miközben nem kapnak semmiféle támogatást.

Ilyen szellemben nyilatkozott a múlt kedden Vít Rakušan cseh belügyminiszter is, aki szerint a kettős állampolgárságú kárpátaljai romák tulajdonképpen a schengeni térségből is vannak, noha ez formális, hiszen korábban nem is hagyták el Ukrajnát. Mindazonáltal

azok, akik nem jogosultak a támogatásra, inkább ne jöjjenek Csehországba"

- mondta a sajtó képviselőinek a politikus, aki nem zárta ki azt sem, hogy szervezett migrációról van szó.

Gwendolyn Albertová emberjogi aktivista szerint viszont nagyon sok ukrajnai roma soha nem is került be az ottani rendszerbe. Lehet, hogy Ukrajnában születtek, de hivatalosan nem igazolt, hogy léteznek, semmilyen állampolgárságuk nincs.

Az emberjogi aktivista szerint a kettős állampolgárság lehetősége nem jelenti azt, hogy ezek az emberek valóban éltek is Magyarországon, elvégre Kárpátalján a népesség nyolc százaléka magyarul beszél és az ottani magyar romák esetében természetes, hogy felvehették a magyar állampolgárságot is.

Mint mondja: a menekültek kérdését más szemszögből kellene megítélni. Éppen a kettős állampolgárságú roma menekültek vannak a legrosszabb helyzetben. Miután az EU állampolgárainak is tekinthetők, mint ilyeneknek bizonyos kedvezményeket is kellene kapniuk, amelyekre a máshonnan érkező migránsok nem jogosultak. Másrészt - fogalmazott Albertová -, ha ezek a romák Csehországból Magyarországra mennének, ott nem menekültekként tekintenének rájuk, hanem olyan állampolgárokra, akiket nem illet meg semmilyen különleges bánásmód.

Nemcsak a cseh belügyminiszter, hanem más cseh politikusok is elképzelhetőnek tartják, hogy az Ukrajnából menekülő romák szervezetten érkezhetnek Csehországba. Martin Kuba, a Dél-csehországi kerület elnöke (hetmanja) a cseh rádiónak úgy nyiltakozott, hogy ezeket a "specifikus csoportokat" valaki tudatosan ide küldi.

Albertová ezzel nem ért egyet. Mivel bizonyítható ez az állítás? - teszi fel a kérdést. Elvégre eljutni idáig sok erőt felemészt és az ötezer cseh korona miféle vonzerő lehet számukra. Természetesen nem zárható ki, hogy visszaélhetnek a rendszerrel, de ez akkor nagyon raffinált módon történik.

Eközben május óta a menekült romák egyre nagyobb tömegben tartózkodnak a prágai központi vasúti pályaudvaron, arra várva, hogy a hatóságok megállapítsák, rendelkeznek-e ukrán-magyar kettős állampolgársággal. Amíg ez el nem dől, nem jogosultak sem szálláshelyre, sem élelmiszerre, Ezért a menekültek, akik többsége nő és gyermek, a vasútállomás csarnokában a földön alszanak. Zdeněk Hřib, Prága főpolgármestere most azt fontolgatja, hogy sátortábort kellene létrehozni a számukra.

Albertová szerint az sem elhanyagolandó, hogy önkormányzati választások lesznek, ráadásul az ukránokat szláv testvéreknek tekintik, és a csehországi szolidaritás erre épül. A romák pedig nem szlávok. A menekültekkel kapcsolatos kérdéseket eredetileg múlt kedden a cseh törvényhozásban is megvitatták volna, de erre végül nem került sor, mert a kormány képiselői kivonultak az ülésteremből, Tomio Okamura képviselő (és az SPD - Közvetlen Demokrácia Pártja elnöke) migránsellenes kirohanásai miatt.

A roma menekültek azonban nemcsak Csehországban, hanem Lengyelországban is gondot okoznak. A brit The Guardian napilap szerint míg a háború elől menekülő ukránokat befogadják, a romák esetében más a helyzet. A Salam Lamb kormánytól független szervezet képviselője, Mariam Masudi szerint egyetlen romának sem sikerült letelepednie Lengyelországban. Senki nem ajánlott fel számukra szálláshelyet.

Joanna Talewicz-Kwiatkowska, a varsói egyetem antropológusa, aki egyben a lengyelországi romák szervezetének is a tagja a brit lapnak elmondta, hogy a háború kitörését követő első napokban a lengyelek nagyszerű szolidaritással fogadták az ukrajnai menekülteket. Mint megjegyezte

sohasem hittem volna, hogy beszélni fogunk az emberek diszkriminálásáról vagy a dehumanizálásról, most azonban ennek lehetünk szemtanúi".

 

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.