2021. május 27., 18:43

Újra egyedül maradt Olaszország a bevándorlás kérdésével

Nehéz nyár elé néz Olaszország. A Földközi-tenger migrációs útvonalán érkező tömegek fogadását újra egyedül kell megoldania, a tagországok együttműködése nélkül kell megküzdenie a bevándorlás problémájával. 

Olaszok és a többiek
Fotó: TASR
Mario Draghi

Az olaszok minden reményüket a nagy presztízsű Mario Draghi kormányfőbe vetették, mégis csalódniuk kellett.

Üres kézzel tért vissza az olasz miniszterelnök az európai tagállamok csúcstalálkozójáról, ahová többek között abban a reményben indult, hogy az országára nehezedő migrációs krízisre közös európai megoldást találjanak.

Az öt órán át tartó találkozón csak húsz perc jutott a kérdésre, valódi megoldás keresésére még csak próbálkozás sem volt. A tagállamok nem mutattak hajlandóságot a szolidaritásra és a közös teherviselésre. A világjárvány által meggyengített államok mindegyike a belső nehézségeivel van elfoglalva, senki sem kockáztatja saját belpolitikai egyensúlyát – vonják le a következtetést csalódottan az olasz napilapok az uniós csúcstalálkozó eredményeiről.

Nem egy újabb európai megállapodás jelenti a megoldást az Itáliára nehezedő migrációs krízisre"

– jelenti ki szkeptikusan Susanna Ceccardi, a Liga európai parlamenti képviselője.

 Máshol kell kiutat keresni. Aki a határok védelmét és az ártatlan életek megmentését tartja szem előtt, annak az érkező hajókat kell leállítania, ahogyan azt belügyminiszterként Matteo Salvini tette. A Ylva Johansson belügyi uniós biztos által javasolt önkéntes újraelosztás is kudarcra van ítélve, mivel a tagországok csak a menedékre jogosultakat fogadják, melynek elbírálása hosszadalmas és költséges. A többiek összetett problémáiról, a visszatoloncolásokról Olaszországnak kell gondoskodnia. A 2019 és 2021 között érkezett 44 300 személyből 990-et vettek át a tagországok. Ez az érkezők 2,2 százalékát jelenti"

– rántotta le a leplet a máltai egyezmény eredménytelenségéről az Il Giornale napilap hasábjain a Liga képviselője.

Frusztráló, hogy nem sikerül egyetlen lépést sem előre haladnunk"

– nyilatkozta David Sassoli, az Európai Parlament elnöke az ANSA hírügynökségnek.

A tagállamok hozzáállása változatlanul egocentrikus, a bevándorlók pedig meg nem érdemelt bánásmódban részesülnek"

– sürgetett humánusabb hozzáállást és együttműködést a parlament elnöke. Olaszország közös teherviselésre és szolidaritásra tett felszólítása azonban süket fülekre lelt. A tagállamok távolságtartására Christopher Hein, a római Luiss Guido Carli Egyetem politikai tudományokkal foglalkozó professzora ad magyarázatot.

Nem csak Lampedusa létezik. A Kanári-szigeteken, a görög szigeteken és a balkáni útvonalon is megugrott a migrációs nyomás. Spanyolország, Málta, Görögország és Ciprus is hasonló helyzetben van"

– indokolja a professzor a kontinens peremén lévő tagállamok távolmaradását. Németországban és Franciaországban választási kampány alatt senki nem vállalja fel szívesen a migrációhoz hasonló kényes témákat, és Pedro Sánchez spanyol miniszterelnöknek sem sikerült még megemésztenie a madridi vereséget. A nehézségektől terhes történelmi pillanatban minden tagország saját belső érdekeinek védelmével van elfoglalva. Az olaszok azonban továbbra is abban reménykednek, hogy a június 24–25-én esedékes legközelebbi brüsszeli csúcstalálkozóról nagyobb sikerrel tér majd vissza Mario Draghi.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!