2021. november 26., 12:24

Új vírusmutáció alakult ki Dél-Afrikában. Több ország is korlátozza a beutazást

Elsietettnek nevezte pénteken a dél-afrikai külügyminisztérium azt a brit döntést, amellyel az új vírusvariáns miatt megtiltották a beutazást Dél-Afrikából.

Illusztráció
Fotó: TASR/AP

Felhívták a figyelmet, hogy még az Egészségügyi Világszervezetnek is ajánlásokat kell tennie a teendőkről. A tudósok eddig csak viszonylag kis számban mutatták ki a B.1.1.529-es variánst Dél-Afrikában, Botswanában és Hongkongban,

de aggódnak a nagyszámú mutáció miatt, amelyek megkerülhetik a szervezet immunválaszát, ezáltal még fertőzőbbek.

A helyi tudósok egyelőre nem tudják, hogy a meglévő vakcinák mennyire hatékonyak az új változat ellen.

Nagy-Britannia csütörtökön ideiglenesen megtiltotta a Dél-Afrikából, Namíbiából, Botswanából, Zimbabwéból, Lesothóból és Szváziföldről érkező járatokat péntektől, miután ezeken a helyekről jelentették a vírus megjelenését.

Naledi Pandor dél-afrikai külügyminiszter közleményében aggodalommal szól arról, hogy mekkora kárt okoz a brit döntés mindkét ország turisztikai iparának és vállalkozásainak. Hozzátette, Dél-Afrika felveszi a kapcsolatot a brit hatóságokkal, hogy megpróbálja rávenni őket a döntés felülvizsgálatára.

Dél-Afrika az Egészségügyi Világszervezet vírusfejlődéssel foglalkozó munkacsoportjának sürgős ülését kérte péntekre, hogy megvitassák az új változatot.

Szingapúr is bejelentette, hogy korlátozni fogja a Dél-Afrikából és a közeli országokból érkezőket, hogy távol tartsa a vírus új változatát - közölte pénteken az egészségügyi minisztérium. Minden olyan nem szingapúri vagy nem ottani állandó lakos, aki a közelmúltban utazott Botswanába, Szváziföldre, Lesothóba, Mozambikba, Namíbiába, Dél-Afrikába és Zimbabwébe, nem léphet be vagy nem utazhat át Szingapúron - közölték.

A japán kormány pénteken döntöttarról, hogy szigorítja a Dél-Afrikából és öt másik afrikai országból érkező látogatók határellenőrzését, miután felfedezték a koronavírus egy új változatát - jelentette a Jiji hírszolgálat.

Hasonló korlátozásokat jelentettek be Izraelben is, ahol pénteken már azt is közölték: találtak egy olyan esetet, amelyet az új dél-afrikai variáns okozott.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.