2019. december 12., 13:47

Új atomreaktorokat építene Prága, de csak ha senki nem akadályozza őket ebben

Andrej Babiš cseh miniszterelnök szeretné elérni az EU-tagországok állam- és kormányfőinek csütörtökön kezdődő évzáró találkozóján, hogy az EU nyilvánítsa tiszta forrásnak az atomenergiát.

Andrej Babiš
Fotó: TASR/AP

Egyúttal adjanak biztosítékokat Csehországnak, hogy senki sem fogja akadályozni a tervezett új atomreaktorok megépítésében.

Brüsszelbe utazása előtt újságíróknak nyilatkozva a cseh kormányfő abszurdnak minősítette Ausztria elutasító álláspontját a Csehországban tervezett atomenergetikai fejlesztésekkel szemben.

Ausztria áramfogyasztásának mintegy negyedét Csehországból biztosítja. Nem tudom, hogyan főzik majd meg a kávéjukat a bécsiek, vagy mivel világítanának, ha nem kapnának tőlünk áramot

 - jegyezte meg Babiš.

Hangsúlyozta, hogy Csehország szintén szeretné megvalósítani a karbonsemlegességet, és fokozatosan bezárni szénalapú erőműveit. „Ennek feltétele, hogy az Európai Bizottság kimondja: az atomenergia tiszta energiaforrás” - szögezte le a kormányfő. „Atomenergia nélkül ezt a célt nem tudjuk elérni” - tette hozzá.

Csehországnak két atomerőműve van, a régebbi Dukovany, az újabb Temelín település közelében. A kormány mindkét atomerőműben új reaktorok építését tervezi.

A nemzetközi pályázatot a jövő év folyamán tervezik kiírni.

Prága szeretne garanciákat kapni az Európai Uniótól, hogy az új reaktorok építését senki sem fogja akadályozni, sem Ausztria, sem más állam. Babiš értetlenségének adott hangot Párizs elutasító álláspontjával kapcsolatban, s rámutatott arra, hogy az atomreaktorok képezik a francia energetika pilléreit.

Andrej Babiš már szerdán Prágában egy szakmai egyeztetés után közölte: Csehországnak 675 milliárd koronájába fog kerülni a karbonsemlegesség elérése. Ezzel a pénzzel az Európai Uniónak számolnia kellene a következő költségvetési időszakban - vélekedett.

Prágai források szerint Ausztria és Luxemburg arra készül, hogy az uniós csúcson megakadályozzák annak az elképzelésnek az elfogadását, hogy az atomenergetikai ágazat fejlesztése uniós pénzalapokból támogatható legyen. Csehország ezért nagyon bonyolult tárgyalásokra számít Brüsszelben.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.