2022. október 16., 08:17

Ugandában éjszakai kijárási tilalmat és zárlatot rendeltek el az ebolajárvány miatt

Ugandában az ebolajárvány miatt éjszakai kijárási tilalmat és a fertőzés gócpontjának számító, központi fekvésű Mubende és Kassanda körzetre vonatkozó zárlatot rendeltek el - jelentette be szombaton Yoweri Museveni ugandai elnök.

Ebola Uganda
Fotó: WHO

Mindemellett a fertőzés terjedésének megfékezésére bezárják az ima- és szórakozóhelyeket. Az intézkedések haladéktalanul életbe lépnek és egyelőre 21 napig lesznek hatályban.

Az ugandai hatóságok szeptember 20-án jelentették be az ebola megjelenését, akkor egy 24 éves férfinál mutatták ki a fertőzést, mégpedig a vírus ritka szudáni variánsát. Az első áldozat az ország középső részén található Mubende régióban élt.

Museveni szerint eddig 19 halálos áldozatot követelt a kór.

Ugandában korábban már több alkalommal tört ki ebolajárvány, 2000-ben több száz ember halt bele a vérzéses lázzal járó betegségbe, amelyet vírusfertőzés okoz. Átlagosan a fertőzöttek mintegy fele hal meg a betegség következtében.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.