cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. november 22., 08:04
Frissítve: 2023. nov. 22. 11:23

Túszok szabadon engedéséről született megállapodás Izrael és a Hamász között

Az izraeli kormány és a Hamász iszlamista szervezet szerdán megállapodott a harcok négynapos szüneteltetéséről, hogy lehetővé tegyék 50 gázai túsz szabadon bocsátását 150 Izraelben fogva tartott palesztinért cserébe, valamint a humanitárius segélyek bejutását az ostromlott enklávéba.

izrael palesztina gázai övezet
Izraeli légicsapás a gázai övezetre 2023. novembern 21-én
Fotó: TASR/AP

A titkos tárgyalásokon közvetítő Katar, valamint az Egyesült Államok, Izrael és a Hamász tisztviselői már napok óta azt mondták, hogy a megállapodás küszöbön áll.

A Hamász vélhetően több mint 200 túszt tart fogva, akiket akkor ejtettek el, amikor harcosai október 7-én Izraelbe törtek, és izraeli számítások szerint 1200 embert öltek meg.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatalának közleménye szerint 50 nőt és gyermeket engednek szabadon négy nap alatt, ameddig a harcok szünetelnek.

Minden további 10 túsz elengedése esetén a szünet további egy nappal meghosszabbodik - közölték, anélkül, hogy megemlítették volna, hogy cserébe palesztin foglyokat engednek-e szabadon.

Izrael kormánya elkötelezett amellett, hogy minden túszt hazatérjen. Ma este jóváhagyta azt a javasolt megállapodást, amely a cél elérésének első lépése"

- állt az izraeli kormány közleményében, amelyet több órás, a sajtó elől elzárt tanácskozás után hoztak nyilvánosságra.

A Hamász szerint az 50 túszt 150 palesztin nőért és gyermekért cserébe engednék szabadon, akiket izraeli börtönökben tartanak fogva. A tűzszüneti megállapodás lehetővé teszi továbbá, hogy több száz teherautónyi humanitárius, orvosi és üzemanyag-segélyt juttassanak be a Gázai övezetbe - derült ki a palesztin csoport közleményéből.

Mint írták, Izrael kötelezettséget vállalt arra, hogy a tűzszünet ideje alatt senkit sem támad meg és senkit sem tartóztat le a Gázai övezetben.

A katari kormány arról számolt be, hogy 50 túszul ejtett civilt, nőt és gyermeket engednek szabadon a Gázai övezetből, cserébe "számos, izraeli börtönökben fogva tartott palesztin nő és gyermek szabadon bocsátásáért". A tűzszünet kezdő időpontját a következő 24 órában jelentik be - írták a közleményben.

A megállapodás az első tűzszünet abban a háborúban, amelyben az izraeli bombázások a Hamász által uralt Gázai övezet nagy részét a földdel tették egyenlővé. A gázai hatóságok szerint 13 300 civil halt meg a sűrűn lakott kis területen, és a 2,3 millió lakos mintegy kétharmada hajléktalanná vált.

Mielőtt teljes kormányával összeült volna, Netanjahu kedden a hadügyi kabinetjével és a szélesebb körű nemzetbiztonsági kabinettel tárgyalt az egyezségről. Az alku bejelentése előtt a kormányfő azt mondta, hogy Joe Biden amerikai elnök közbenjárása segített javítani az előzetes megállapodáson, hogy az több túszt és kevesebb engedményt tartalmazzon.

Netanjahu azonban azt is mondta, hogy Izrael tágabb értelemben vett küldetése nem változott. "Háborúban állunk, és addig folytatjuk a háborút, amíg el nem érjük minden célunkat. Elpusztítani a Hamászt, visszakapni minden túszunkat, és biztosítani, hogy egyetlen gázai entitás se fenyegethesse Izraelt" - mondta a kormányülés kezdetén rögzített üzenetben.

A Hamász közleményében közölte: "miközben bejelentjük a tűzszüneti megállapodás megkötését, megerősítjük, hogy ujjaink továbbra is a ravaszon maradnak, és győztes harcosaink továbbra is készenlétben állnak, hogy megvédjék népünket és legyőzzék a megszállást".

Három amerikai - köztük egy 3 éves kislány, akinek szülei a Hamász október 7-i támadásában meghaltak - várhatóan a kiszabaduló túszok között lesznek - mondta egy magas rangú amerikai tisztviselő.

Az izraeli állampolgárokon kívül a túszok több mint fele külföldi vagy kettős állampolgársággal rendelkezik mintegy 40 országból, köztük az Egyesült Államokból, Thaiföldről, Nagy-Britanniából, Franciaországból, Argentínából, Németországból, Chiléből, Spanyolországból és Portugáliából  - közölte az izraeli kormány.

A Hamász is bejelentette az Izraellel megkötött fogolycsere-egyezményt

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet is bejelentette az Izraellel megkötött fogolycsere-egyezmény részleteit - közölte az izraeli média szerdán.

A Hamász közzétette jelentés szerint

ötven, Gázában fogva tartott izraeli szabadon engedéséért Izrael 150 palesztin nőt és gyermeket helyez szabadlábra a börtönökből.

A terrorszervezet szerint a négynapos tűzszünet idején az övezet déli részén teljesen leállítanak minden légiforgalmat, a hírszerzést szolgáló eszközöket is beleértve, az északi részen pedig napi hat órára lesz érvényes ugyanez.

A Hamász azt is közölte, hogy

engedélyezik a gázaiak közlekedését a Gázai övezet déli részéről észak felé a Szaladin úton - azon a humanitárius folyosón, amelyet Izrael az északon élő gázaiak délre evakuálására jelölt ki.  

A szervezet az is bejelentette, hogy humanitárius segélyt, egészségügyi felszerelést és üzemanyagot szállító kamionok százait engedik be a sávba a kedden megszületett egyezmény alapján.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke és a vezetés üdvözli a humanitárius fegyverszüneti megállapodást, nagyra értékeljük a katari és egyiptomi erőfeszítéseket

- közölte X-en Husszein as-Seik, a palesztin elnök egyik munkatársa.

Ismételten felszólítunk a palesztin nép elleni izraeli agresszió átfogó leállítására, a humanitárius segítségnyújtás beindítására, és nemzetközi legitimitáson alapuló politikai megoldásra, amely a megszállás befejezéséhez és a palesztin nép szabadságának, függetlenségének és szuverenitásának elnyeréséhez vezet

- tette hozzá.

Az Izraeli igazságügyi minisztérium szerda reggel közzé tette háromszáz olyan palesztin fogoly nevét, akik szabadon bocsáthatók a túszokról született egyezség keretében.

Ezzel megkezdődött az a 24 órás időszak, amikor  elengedésük ellen tiltakozhatnak a Legfelsőbb Bíróságnál az izraeli állampolgárok.

Az egyezmény első szakaszában Izrael mintegy százötven palesztin szabadon bocsátására vállalt kötelezettséget az első ötven izraeli túszért, de tűzszüneti napokért és palesztin rabokért cserébe további ötven izraeli fogoly felkutatását és elengedésével újabb százötven fogoly elengedését is elérhetik.

Ursula von der Leyen minden túsz szabadon bocsátására szólított fel

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán közzétett nyilatkozatában üdvözölte az Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet között a túszok elengedéséről és a tűzszünetről létrejött megállapodást, ugyanakkor minden túsz szabadon bocsátására szólította fel a terrorszervezetet.

Ursula von der Leyen kijelentette: osztozik mindazon családok örömében, amelyek tagjai hamarosan újra megölelhetik szeretteiket.

Nagyon hálás vagyok mindazoknak, akik az elmúlt hetekben diplomáciai csatornákon keresztül fáradhatatlanul dolgoztak a megállapodás kidolgozásán

- fogalmazott.

Von der Leyen továbbá felszólította a Hamászt, hogy haladéktalanul engedjen szabadon minden túszt, és tegye lehetővé, hogy épségben hazatérhessenek.
Az Európai Bizottság minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a szünetet a Gázába irányuló humanitárius segélyek eljuttatására használja fel - jelentette ki.

Közölte továbbá,

arra kérte Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztost, hogy a lehető leggyorsabban növelje az uniós segélyszállítmányok gyakoriságát a gázai humanitárius válság enyhítése érdekében.

Az izraeli kormány és a Hamász szerdán állapodott meg a harcok négynapos szüneteltetéséről, hogy lehetővé tegyék 50 Gázában fogva tartott túsz szabadon bocsátását 150 Izraelben fogva tartott palesztinért cserébe, valamint a humanitárius segélyek bejutását az ostromlott enklávéba.

A Hamász vélhetően több mint 200 túszt tart fogva, akiket akkor ejtettek el, amikor harcosai október 7-én Izraelbe törtek, és izraeli számítások szerint 1200 embert öltek meg.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.