2023. október 22., 12:18

Izrael éjszaka tovább lőtte a Hamász gázai infrastruktúráját

Izrael az éjszaka folyamán további légicsapásokat hajtott végre a Hamász iszlamista terrorszervezet gázai infrastruktúrája ellen - jelentette az izraeli katonai szóvivő vasárnap reggel.

Izraeel visszavág
Fotó: Facebook

A tájékoztatás szerint a légierő szombat estétől tovább folytatta a Hamász infrastruktúrája és terroristái elleni támadásait a Gázai övezetben, több mint háromszáz bombát vetettek be.
A vadászgépek több tucat Hamászhoz köthető katonai célpontot támadtak, melyek közül több sokemeletes épületekben volt. Felszámoltak több tucat alagútlejáratot, lőszerraktárat, főhadiszállást és hadműveleti katonai posztot. A hadsereg közleménye szerint a megtámadott terrorista célpontok között voltak olyan mecsetek is, amelyeket a Hamász hadicélokra használt.

Izrael Szíriában megtámadta és megbénította a damaszkuszi és aleppói repülőtereket, nagy erőkkel lőtték a kifutópályákat. Az izraeli média szerint azért mértek csapásokat a szíriai repterekre, mert az izraeli hadvezetés attól tart, hogy fejlett fegyvereket szállítanak át rajtuk Iránból és Irakból Libanonba és Szíriába.

Az izraeli kormány tizenhat millió sékeles ideiglenes segítségnyújtásról határozott az október 7-én elhurcoltak és eltűntek családjainak.

Izrael mindemellett megszüntette az információs minisztériumot, miután az azt vezető Galit Atbarjan néhány napja lemondott hivataláról. A felszabadult minisztériumi költségvetést, 23,8 millió sékelt (mintegy kétezer millió forintot) a Gázai övezet környékének újjáépítéséért felelős hatósághoz irányítják.

Vasárnap hajnalban érte izraeli támadás a ciszjordániai Dzsenín menekülttáborban található mecsetet is. Izrael szerint a mecset alatt elhelyezkedő bunkerben a Hamász és a palesztin Iszlám Dzsihád ügynökei húzódtak meg és szervezkedtek, akik több támadásért is felelősek az elmúlt hónapokból.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője közzétett egy videót a bunkerről. A felvételen látható, milyen pincerendszer húzódott a mecset alatt. Az IDF olyan képeket is közzétett, amelyeken a mecset alatti bunker bejárata látszik, és egy ábrát is, amely azt mutatja, hogy a fegyveresek hol tárolták a fegyvereket. A kétezres évek elején kirobbant második intifáda óta először bombázták vadászgéppel Dzsenín el-Anszárí nevű mecsetjét.

A mecset alatt az Iszlám Dzsihád fegyveresei elbarikádozták magukat, és a csoport gránátokkal és sok fegyverrel olyan terrorakcióra készült vasárnap egy Ciszjordániában létrehozott izraeli telep ellen, melynek példája a két héttel ezelőtti, a Gázai övezet környékén végrehajtott terrortámadás volt, jelentették biztonsági tisztviselők.

A katonai szóvivő szerint azért volt szükség a légicsapásra, mert öt terrorista a mecset alatti alagútban tartózkodott, és könnyebb fegyverzettel nem tudták volna felszámolni a dzsihádista osztagot.

A földfelszín alatt rejtőzködő terroristák közül legkevesebb ketten meghaltak, a többieket pedig elfogták vagy megsebesítették. A szokatlan hadművelet után szárazföldi erőket nem küldtek a helyszínre.

Az izraeli katonai szóvivő vasárnap reggel azt közölte, hogy öt palesztin vesztette életét az éjszakai órák óta az izraeli hadsereggel kitört összecsapásokban Ciszjordániában, közülük ketten Dzsenínben. A gázai konfliktus kezdete óta a Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériumának összesítése szerint kilencven palesztint öltek meg Ciszjordániában különböző összecsapásokban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.