2023. április 5., 17:32

További támogatásáról biztosította Ukrajnát az UNESCO

További támogatásáról biztosítja Ukrajnát az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) - közölte Audrey Azoulay, a szervezet főigazgatója Kijevben szerdán.

ukrajna
Fotó: pixabay.com
Az UNESCO a háború első napjaitól kezdve kiáll Ukrajna mellett, hogy segítsen megóvni az ukrán nép kulturális örökségét, az oktatást, valamint az újságírok testi épségét

- mondta Azoulay az ukrán fővárosban tartott sajtótájékoztatón.

A műemlékek és a műalkotások védelmét szolgáló eszközökön kívül a szervezet távoktatás céljából vészhelyzeti terv keretében, 30 millió dollár értékben ötvenezer számítógépet szállított az országba.

A szervezet továbbá védőfelszerelést is biztosított újságíróknak.

A támogatás folytatódik és növekedni is fog 2023-ban

- tette hozzá a szervezet főigazgatója.

Azoulay azt is elmondta, hogy

a következő hetekben az UNESCO több mint 10 millió dollárt mozgósít az ukrán oktatás fejlesztésére. A cél elsősorban az iskolai tanulók lelki megerősítése.

Közölték, az Ukrajna elleni orosz offenzíva által okozott kár óriási. Az elkövetkező tíz évben az országnak csak a kulturális ágazatban összesen 6,9 milliárd dollárra lenne szüksége a keletkezett károk helyreállításához.

Az UNESCO közlése szerint Volodomir Zelenszkij az ország kulturális szektor rehabilitációs tervének kidolgozásában, valamint a nemzetközi szereplők koordinálásában és mozgósításában kérte a szervezet segítségét.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.