2023. július 20., 14:33

További áldozatai lettek a szerdai horvátországi viharnak

Négyre nőtt a szerdai horvátországi vihar halálos áldozatainak száma, a zágrábi két áldozat mellett egy férfi a kelet-horvátországi Bród-Szávamente megyében és egy tűzoltó Vukovár-Szerémség megyében is életét vesztette - közölte a helyi polgári védelmi és katasztrófavédelmi hivatal csütörtökön.

2023-07-19 Horvátország vihar
Fotó: TASR/AP

Szlovéniában is van egy halálos áldozata a rendkívüli időjárásnak,

Bledben egy 32 éves nő halt bele sérüléseibe, miután rádőlt egy fa - jelentette az STA hírügynökség. Az ország egész területén súlyos károkat okozott a heves vihar, amely már a harmadik volt egy hét leforgása alatt.

A horvát egészségügyi minisztérium adatai szerint Zágráb környékén 130 ember sérült meg, közülük 13-an súlyosan, az ország keleti, szlavóniai és szerémségi megyéiben pedig több mint ötvenen.

Több mint kétezer lakó-, kereskedelmi és gazdasági épület is megrongálódott, csak Zágrábban 900, valamint több ezer gépjármű károsodott.

A tűzoltók 1507 esetben intézkedtek, a műveletekben 3865 tűzoltó és 1604 gépjármű vett részt.

Damir Trut, a polgári védelmi igazgatóság vezetője részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, egyben reagált azokra a vádakra, amelyek szerint nem lépett életbe a korai figyelmeztető és válságkezelő rendszer (SRUUK), és nem értesítették az embereket a közelgő viharról.

Trut azzal védekezett, hogy narancssárga jelzés volt érvényben, és úgy jártak el, ahogy ilyen esetben az előírások megkövetelik.

A SRUUK veszélyjelzéseket küld az emberek mobiltelefonjára természeti katasztrófa esetén. A rendszert májusban vezették be, kifejlesztése 8,3 millió euróba került.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.