2023. február 26., 15:11

Török-szíriai földrengés: Az EU humanitárius segélyszállítmányokat szervez a túlélők számára

Az EU humanitárius segélyszállítmányokat szervez a törökoroszági és szíriai földrengés túlélői számára, miután régió történetének egyik legnagyobb természeti katasztrófáját követően rengeteg ember vesztette el otthonát és megélhetését, ezért sürgősségi segítségre szorulnak - jelentette be az Európai Bizottság vasárnap.

Törökország
Fotó: TASR/AP

A szíriai humanitárius légi híd segítségével két, gyorssegélyt, téli sátrakat, fűtőberendezéseket szállító repülőgép szállt le vasárnap Damaszkuszban, hogy további támogatást nyújtson a földrengés sújtotta szíriai lakosságnak. A légi hídon keresztül az EU összesen 420 tonna segélyt szállít, ebből 225 tonnát a közös uniós humanitárius készletekből, 1,1 millió EUR értékben.

Emellett, 15 európai ország - Ausztria, Bulgária, Ciprus, Németország, Görögország, Finnország, Franciaország, Olaszország, Lettország, Norvégia, Lengyelország, Lengyelország, Románia, Svédország, Szlovákia és Szlovénia - az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében természetbeni adományokat, - sátrakat, matracokat, takarókat, fűtőtesteket, higiéniai csomagokat, generátorokat, élelmiszerek, orvosi felszerelések juttatott el a szíriai rászorulóknak.

Az EU humanitárius segélyszervezete, amely már 12 éve működik Szíriában, "a pártatlanság és semlegesség humanitárius elvei alapján" minden oldalról segített a segélyek eljuttatásában.

A Törökország földrengés által érintett területein élők megsegítésére, az EU eddig mintegy 5,7 millió eurót különített el.

Az unió humanitárius partnerei a földrengés kezdetétől élelmiszersegélyt, egészségügyi ellátást, ivóvizet, készpénztámogatást és menedéket biztosítanak az áldozatoknak.

Az Európai Bizottság és az EU Tanácsának svéd elnöksége a török hatóságokkal együttműködve márciusban Brüsszelben adományozói konferenciát rendez a rászorulók támogatása érdekében.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.