2023. augusztus 2., 18:52

Tornádó pusztított Szlovéniában

Szélviharral kísért heves esőzés söpört végig Észak-Szlovénián kedden este, épületeket és utakat öntött el a víz, Ilirska Bistrica város közelében tornádó pusztított.

Tornádó
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay.com

A vihar észak felől érkezett Szlovéniába kedden, végigsöpört az ország északi részén, de keleten is komoly károkat okozott. Maribor és Celje környékén fákat döntött ki és tetőket bontott meg, összesen 36 tűzoltóegységet riasztottak a károk elhárítására.

Az orkánerejű szél megrongálta az infrastruktúrát, és több kisebb földcsuszamlást is okozott, számos ház pincéjét elöntötte, néhány út pedig továbbra is le van zárva a forgalom előtt.

A Délnyugat-Szlovéniában található Ilirska Bistrica város környékén a heves esőzés mellett tornádó is kialakult, a helyi meteorológiai állomás szerint a forgó légoszlop pár percig tartott és óránként 107 kilométeres sebességgel söpört végig a térségben.

A Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye szerint a tornádó több ház tetejét letépte, villanyvezetékeket és fákat döntött ki, legalább 11 épületet jelentősen megrongált.

Az STA szlovén hírügynökségnek nyilatkozó szakértő szerint a jelenség nem gyakori az országban, de időnként előfordulhat. Legutóbb

2008-ban, Kamnik város környékén tombolt tornádó, amely elpusztította egy erdő nagy részét.
Szlovénia egyes vidékein júliusban is vihar pusztított, jelentős károkat okozva az épületekben, autókban és a mezőgazdaságban.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.