2021. március 26., 19:44

Több mint kétszáz tüntetőt állítottak elő az ellenzéki megmozdulásokon Fehéroroszországban

Több mint kétszáz tüntetőt állítottak elő Fehéroroszországban az Aljakszandr Lukasenka elnök ellen tartott ellenzéki megmozdulásokon - közölte pénteken a Vjaszna nevű jogvédő szervezet.

Fotó: Tasr/AP

A Fehéroroszországban nem bejegyzett szervezet közlése szerint a fehérorosz ellenzék által ünnepelt "szabadság napja" alkalmából rendezett csütörtöki tiltakozó akciókon 245 embert állítottak elő, közülük 176-ot a fővárosban, Minszkben.

Több száz ember vonult fel csütörtökön Minszkben az 1918. március 25-én kikiáltott, rövid életű Fehérorosz Népköztársaságra emlékezve. A Litvániába menekült Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető újabb tiltakozó akciót jelentett be szombatra a főváros szívében.

Március 9-én több politikai párt és mozgalom kérelmet nyújtott be a fővárosi hatóságokhoz, hogy megemlékezhessen a Fehérorosz Népköztársaság 1918-as kikiáltásának 103. évfordulójáról. Ezt a hatóságok elutasították.

A rendvédelmi szervek figyelmeztették az embereket, hogy ne vegyenek részt hatóságilag nem engedélyezett megmozdulásokon.

A napokban őrizetbe vettek és elzárásra ítéltek több ellenzéki politikust, köztük Mikalaj Kozlovot, az Egyesült Polgári Párt (OGP) elnökét, Ihar Bariszaut, a Fehérorosz Szociáldemokrata Párt (BSZDP) elnökét, illetve Denisz Urbanovicsot, az Ifjúsági Front vezetőjét.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztást az országot több mint két évtizede irányító Aljakszandr Lukasenka nyerte meg a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. A valódi győztesnek Szvjatlana Cihanouszkaját elismerő ellenzék szerint meghamisították az eredményeket, és Lukasenkát a Nyugat, ezen belül az Európai Unió sem ismeri el törvényes államfőnek. A választás után hetente tartottak tiltakozó megmozdulásokat, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek. Több mint 30 ezer tüntetőt tartóztattak le, több tiltakozó életét vesztette, további százak pedig megsérültek a megmozdulások során. A hatóságilag nem engedélyezett tüntetéseken való részvétel miatt büntetőeljárások százai indultak, és az ellenzék több vezetőjét bíróság elé állították.
 
Megosztás
Címkék