2022. május 7., 19:55

Több katona meghalt egy dzsihadista támadásban Egyiptomban

Tizenegy egyiptomi katona meghalt és öt megsebesült, miközben meghiúsítottak egy terrortámadást a Szuezi-csatorna közelében, a Sínai-félszigeten - közölte a hadsereg szombaton.

egyiptomi-hadsereg.jpg
Korábbi felvétel

A helyi biztonsági erők évek óta nem vesztettek ennyi embert Egyiptomban.

A katonák üldözőbe vették a terroristákat. Az összecsapások a Sínai-félsziget egyik elzárt térségében folytatódtak.

Az egyiptomi hadsereg és rendőrség 2018 februárjában nagyszabású "terrorellenes" műveletet indított a szélsőségesek hátországának számító Sínai-félszigeten. Emellett a nyugati sivatagban, a Nílus völgyében, illetve a líbiai határon is küzdenek a radikálisok ellen.

A Sínai-félszigeten a szélsőségesek támadásainak fő célpontjai az Izraelt és Jordániát ellátó olaj- és gázvezetékek.

A hivatalos adatok szerint több mint ezer dzsihadistát és a biztonsági erők több tucat tagját ölték meg a térségben.

A fővárosban, Kairóban is számos véres támadás történt az elmúlt években. 2020 májusában a gízai piramisoknál csaptak le a szélsőségesek. A támadásban tizenheten megsebesültek. 2019-ben mintegy húszan haltak meg, amikor egy robbanóanyaggal megrakott autó nagy sebességgel belerohant három másik járműbe az egyiptomi fővárosban. Egy hónappal később egy rendőrtiszt és hét terrorista vesztette életét egy kairói lövöldözésben. A szélsőségesek a hatóságok szerint keresztények megtámadására is készültek a húsvéti ünnepek alatt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.