2020. március 28., 12:32

Több ezer embert vettek őrizetbe Bagdadban a kijárási tilalom megszegése miatt

A kijárási tilalom megszegéséért több mint háromezer embert vettek őrizetbe Bagdadban azóta, hogy tíz nappal ezelőtt az iraki hatóságok otthonmaradásra szólították fel a lakosságot a Covid-19 járvány további terjedésének a megelőzése érdekében.

Iraki légibázis
Fotó: AFP/AHMAD AL-RUBAYE
Ellenőrzés egy iraki légibázison

Az arab országban eddig 458 fertőzöttet és 40 halálesetet tartanak nyilván. Bagdadban március 17-én hirdettek egész napos kijárási tilalmat, melyet utóbb az ország minden kormányzóságára kiterjesztettek. Eredetileg a korlátozás március 28-ig maradt volna érvényben, de időtartamát meghosszabbították április 11-ig.

Azóta a fővárosban 3040 embert vettek őrizetbe, mert semmibe vették a tilalmat, a hatóságok ezen kívül 612 járművet is elkoboztak. Továbbá csaknem 23 ezer esetben pénzbírságot is kiszabtak azokra, akik a helyváltoztatási tilalom ellenére a városban közlekedtek vagy az ország más részeibe próbáltak átutazni.

A biztonsági erők többször is felszólították a lakosokat, hogy "saját biztonságuk érdekében" tartsák tiszteletben a korlátozásokat. Pénteken a hadsereg katonai erősítést küldött Bagdad keleti negyedébe, aholaz ott lakók a kijárási tilalom ellenére csoportosan látogatták az imahelyeket.Ugyancsak katonai egységeket vetettek be Irak két déli kormányzóságában, Baszrában és Nedzsefben, ahol a legnagyobb számú fertőzéses esetet regisztrálták.

A helyi erők munkáját ezen a téren is segíti az ENSZ iraki missziója (UNAMI), amely szintén felhívta az irakiakat, hogy kerüljék a csoportos összejöveteleket.

Irak volt az arab országok egyike, amelyben elsők között jelent meg a koronavírus. Ennek fő oka az volt, hogy a rendkívül fertőzött Irán a szomszédja. Jelenleg a két ország határa zárva, Irak megtiltotta a beutazást az iraki síita szentélyeket felkeresni kívánó iráni zarándokoknak is.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!