2021. május 25., 12:23

Távozik a cseh egészségügyi miniszter, visszatér az egyik elődje

Petr Arenberger cseh egészségügyi miniszter a nap folyamán benyújtja lemondását, a szaktárca irányítását egyik elődje, Adam Vojtěch parlamenti képviselő veszi át - közölte Andrej Babiš cseh miniszterelnök kedden Brüsszelben.

koronavírus Csehország
Fotó: TASR / AP

A bejelentésről hírt adó közszolgálati Cseh Televízió felidézte, hogy Petr Arenberger mintegy másfél hónapig állt az egészségügyi tárca élén. Miután átvette a minisztérium irányítását, a prágai sajtó kiderítette,

hogy többszörösen nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint amely a vagyonbevallásában szerepel. Ezt követően a sajtóban folyamatosan éles bírálatok érték Arenbergert.

Egész családja nagy nyomásnak van kitéve, ez a távozás legfőbb oka

- mondta Babiš cseh újságíróknak. Úgy vélte:

Arenberger alábecsülte azt, hogy "a miniszterek vagyonbevallásait és más pénzügyeit sokkal szigorúbban kell megítélni", mint a többi polgárokét.

A cseh sajtó szerint Arenberger, aki korábban a prágai Vinohrady kórház igazgatója volt, csak vagyona egy részét vallotta be. Különösen azt vetették a szemére, hogy

kórházigazgatóként a saját kutatócégével kötött szerződést, illetve tulajdonában lévő épületeket adott bérbe kórházának.

Babiš elmondta:

Arenberger leváltását még nem beszélte meg az államfővel, de úgy véli, Zemannak nem lesz ellenvetése.

Az elnök már korábban kijelentette: a tudomására jutott információk alapján nem fogja ellenezni Arenberger leváltását.

Az egészségügyi tárca élére várhatóan visszatér Adam Vojtěch, jelenlegi parlamenti képviselő, aki tavaly szeptemberben távozott posztjáról. Babiš elmondta, olyan gyorsan változtak a dolgok, hogy az ügyet még nem tudta részletesen megbeszélni Vojtěcchel, aki tavalyi távozását a tárca éléről fáradtsággal magyarázta. A 2017-ben hivatalba lépett Babiš-kormánynak eddig négy egészségügyi minisztere volt.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.