2023. október 26., 15:55

Szlovénia két hónapra meghosszabbítja a határellenőrzést a horvát és a magyar határon

Szlovénia két hónapra meghosszabbítja a határellenőrzést a horvát és a magyar határon, miután az eredeti tíznapos időszak hétfőn lejár - közölte Bostjan Poklukar szlovén belügyminiszter a szlovén közszolgálati televízió beszámolója szerint.

Szlovénia
Fotó: TASR/AP

A tárcavezető ezt csütörtökön jelentette be, amikor ellátogatott a Magyarországgal közös két nagy közúti határátkelőhelyre, Pincére és Hosszúfaluba.
Szlovénia október 21-én állította vissza az ideiglenes határellenőrzéseket horvátországi és magyarországi határán, eredetileg tíz napig, amely legfeljebb (a tíz nappal együtt) két hónapig meghosszabbítható.

A ljubljanai kormány a határellenőrzés visszaállításáról szóló döntését többek között az EU közrendjét és belső biztonságát fenyegető veszélyekkel, a közel-keleti és ukrajnai helyzettel, valamint az egyes uniós tagállamokban a közelmúltban elkövetett terrortámadásokkal indokolta.

Poklukar elmondta:

november 2-án Triesztben találkozik olasz és horvát hivatali kollégájával, hogy megvitassák a biztonsági kihívásokat és a terrorfenyegetettségre adott válaszokat, valamint a határon és a régióban bevezetett intézkedéseket.

Olaszország már jelezte, hogy az ellenőrzéseket a szlovén határon várhatóan egész télen fenntartja.

A miniszter elégedettségét fejezte ki a Magyarországgal közös határon folyó ellenőrzések hatékonyságával.

Itt, a pincei határátkelőhelyen a szlovén rendőrség jól és hatékonyan dolgozik

- mondta újságíróknak, hozzátéve, hogy csak csütörtökön a rendőrök két embercsempészt fogtak el, akik megpróbáltak megszökni a határellenőrzés elől, de néhány kilométerrel arrébb elfogták őket.

Hozzátette: különösen örül annak, hogy

a határellenőrzések miatt a helyi lakosok részéről nem érkezett panasz.

Tehát az általunk hozott intézkedések arányosak, és nem nehezítik meg a helyi lakosság életét a határ két oldalán

- fogalmazott.

Szlovénia 14 ellenőrző pontot hozott létre a horvát és a magyar határon, előbbin 12-őt, utóbbin kettőt. Az uniós állampolgárok minden határátkelőhelyet használhatnak, a harmadik országok állampolgárai viszont kizárólag ezen a 14 ponton léphetik át a határt.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.