2023. április 12., 18:52

Szlovénia elfogadhatatlannak tartja az osztrák határellenőrzés meghosszabbítását

A szlovén külügyminisztérium sajnálatát fejezte ki Bécs döntése miatt, és elfogadhatatlannak tartja az osztrák határellenőrzés meghosszabbítását a két ország közötti belső schengeni határon - közölte szerdán a szlovén közszolgálati televízió (RTV) a tárca közleményére hivatkozva.

Ausztria
Fotó: TASR

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter kedden az ORF osztrák közszolgálati műsorszolgáltatóval közölte: Ausztria azt tervezi, hogy

május 11-től további hat hónappal meghosszabbítja az ellenőrzést a magyar és a szlovén határon.

A mostani kiterjesztés okaként ismét a megnövekedett migrációs nyomást jelölte meg.

Ez az intézkedés elfogadhatatlan, és erre Szlovénia már rég felhívta Ausztria és az illetékes intézmények figyelmét

- olvasható a szlovén minisztérium közleményében.

Amikor Ausztria továbbítja az Európai Bizottságnak a schengeni övezeten belüli belső határellenőrzések kiterjesztésének hivatalos indoklását, megfelelően fogunk reagálni

- tették hozzá.

A tárca válaszában az EU-bíróság ítéletére hivatkozott, amely szerint a schengeni határrendszer szabályzata komoly belbiztonsági fenyegetettség esetén módot ad a határellenőrzés visszaállítására, de csak egy alkalommal, hat hónapra. Azután csak egy másik okkal indokolható a hosszabbítás.

Ausztria még a 2015-ös migrációs válság idején vezette be az egyoldalú ellenőrzést a szlovén határon, és azt azóta félévente meghosszabbítja.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.