2023. december 12., 16:56

Szijjártó Péter szerint elfogadhatatlan a Nyugat-Balkán diszkriminálása

Magyarország a bővítéspártiak táborához tartozik, így elfogadhatatlannak tartja a Nyugat-Balkán diszkriminálását - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter kedden a Facebook-oldalán az Általános Ügyek Tanácsának brüsszeli ülése előtt.

Szijjártó Péter
Fotó: Szijjártó Péter hivatalos Facebook-oldal

Szijjártó Péter azt írta: kedden az Általános Ügyek Tanácsa ülésezik Brüsszelben. Nagyon ritkán vesz részt ennek a formációnak a tanácskozásán, most viszont maradt, mert az Európai Unió bővítési csomagja van a napirenden - tette hozzá.

Úgy folytatta, hogy

mivel az elmúlt években a "bővítésellenes hangulat győzedelmeskedett", egyetlen nyugat-balkáni ország csatlakozási folyamatában sem történt egyetlen előrelépés sem.

Kiemelte:

Magyarország a bővítéspártiak táborához tartozik, így elfogadhatatlannak tartjuk a Nyugat-Balkán diszkriminálását. Az Európai Uniónak igenis szüksége van a lendületre és frissességre, amelyet a Nyugat-Balkán országai hoznának nekünk, hozzátéve, hogy a csatlakozási folyamatnak az adott ország teljesítménye alapján kellene haladnia és nem mesterséges, taktikai szempontok alapján.

A tárcavezető szerint Ukrajnával a csatlakozási tárgyalásokat felelőtlenség lenne elindítani, az Európai Bizottság ugyanis elmulasztotta elvégezni a megfelelő előkészítést: sem az Európai Unió, sem Ukrajna nincs felkészülve arra, hogy "kölcsönösen előnyösen, jól strukturáltan indulhassanak meg a csatlakozási tárgyalások".

A nyugat-balkáni országok azonban már hosszú évek óta várakoznak, kellően felkészültek, ezért érthetetlen, hogy miért blokkolják egyes tagországok az előrelépést az ő esetükben - hangsúlyozta.

Ma nagy csata és nagy vita várható a következő órákban a döntésről vagy a nem döntésről

- írta Szijjártó Péter.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.