2021. július 16., 15:48

Szicíliába tervezi a nyaralást? Az utóbbi napokban rosszabbodott a járványhelyzet

Olaszországban bevezették a Szicíliára és Szardíniára érkező turisták szigorúbb ellenőrzését, mert az idegenforgalom újraindulásával romlottak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos mutatók, és ismét városokat kellett lezárni.

Szicília
Fotó: TASR/AP

A több mint tízezres lakosú Rieri a harmadik város Szicíliában, amely csütörtökön újból vörös zónába került át a fertőzöttek számának veszélyes növekedése miatt. Kéthetes karanténba helyezték a közeli Mazzarinót,

valamint az ókori mozaikjai révén turistalátványosságként ismert Piazza Armerinát is.

Nello Musumeci szicíliai kormányzó kötelező tesztelést rendelt el a Spanyolországból, Portugáliából és Máltáról, valamint EU-n kívüli országokból érkezők számára attól függetlenül, hogy be vannak-e oltva vagy sem.

Az ötmilliós szigeten az elmúlt egy hónapban 2,92-re emelkedett a vírus reprodukciós rátája a veszélyességi küszöbértéknek tartott korábbi kevesebb mint egyről.

A tartományi elnök csütörtöktől kampányt indított a lakosság minél gyorsabb átoltására még szeptember előtt: eddig a szicíliaiak kevesebb mint fele kapott első dózist.
Hasonlóképpen a járványkorlátozásokat tavasszal elsőként feloldó Szardíniában is leállították az eddigi szabad belépést, és kikötőkben és repülőtereken ismételten ellenőrzik az érkezőket. Helyi sajtóhírek szerint a napi esetszám növekedése miatt a szardíniai szállodákban elkezdték lemondani a foglalásokat.

Egész Olaszországban megközelítette az egyes értéket a vírusfertőzés terjedésének gyorsaságát jelző reprodukciós ráta:

a húsz tartományból tizenkilenc ismét a mérsékelt járványveszélyt jelző sárga övezet küszöbére érkezett, ami a szigorítások esetleges visszavezetését jelentheti, például a maszk kötelező használatát szabadtéren is.

A kormány közölte, hogy

kedden dönt az esetleges intézkedésekről, hangsúlyozva, hogy a járványmutatók rosszabbodása ellenére a kórházak Covid-19-osztályai továbbra is majdnem teljesen üresek.

Az utóbbi egy héten azonban a napi esetszám a korábbi hét kétszeresére emelkedetett a delta variáns terjedése miatt, melynek tetőzését a számítások szerint augusztus végére várják.

A hatvanmilliós országban 25,7 millióan kaptak két adag védőoltást, ami 47,7 százalékos átoltottságnak felel meg. A vakcinázás felgyorsítására a kormány kötelezővé akarja tenni az olasz és egyben európai uniós védettségi igazolás használatát a repülőkön és vasúton való utazáshoz, a sport- és kulturális eseményeken való részvételhez, valamint felmerült, hogy az éttermek és bárok belső tereibe is csak átoltottan lessen belépni, ami a vendéglátási ágazat azonnali tiltakozásához vezetett.  
Az oltást továbbra is a vakcinahiány lassítja, mivel jelenleg majdnem kizárólag a Pfizer/BioNTech oltóanyagát használják.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.