lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2021. május 31., 14:50

Szerbia vakcinákat ajándékozott Csehországnak

Belgrádból Prágába szállította hétfőn egy cseh katonai repülőgép azt a 100 620 adag Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinát, amelyet Szerbia ajándékozott Csehországnak - közölte Andrej Babiš cseh kormányfő hétfőn a Twitteren.

Szép gesztusok
Vučić és Babiš már felvette az oltást
Fotó: TASR/ma7

Aleksandar Vučić szerb államfő május 20-án hivatalos prágai látogatása soron jelentette be, hogy Szerbia százezer adag Pfizer/BioNTech vakcinát ajándékoz a cseheknek.

Babiš közölte, hogy a vakcinákat a prágai repülőtérről az Általános Egyetemi Kórházba (VFN) szállítják, ahonnan az állami gyógyszerfelügyelet engedélyének kiadása után átviszik a főváros Libeň nevű kerületében lévő O2 universum oltóközpontba. Ezt a központot a közelmúltban helyezték üzembe, és napi több ezer vakcina beadására alkalmas.

A seznamzprávy.cz cseh hírportál korábban azt írta: Csehországba még nem érkezett meg az a mintegy 80 ezer adag oltóanyag, amelyet Szlovénia, Ausztria és Magyarország áprilisban közösen ajánlott fel szolidaritásból a cseheknek. A prágai sajtó úgy tudja, hogy ezek a szállítmányok júniusban fognak megérkezni Csehországba.

Eduard Heger szlovák kormányfő szintén áprilisi prágai látogatása során pedig 10 ezer adag Moderna vakcinát ajándékozott a cseheknek. Egyelőre nem tudni, hogy ezek mikor érkeznek meg Prágába.

A 10,7 millió lakosú Csehországban eddig több mint 5,2 millió adag oltóanyagot adtak be az embereknek. Mindkét adagot vasárnapig 1,45 millió személy kapta meg - olvasható az egészségügyi minisztérium honlapján.

Csehországban csak négyféle, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott oltóanyagot használnak. Jelenleg már a 16 évesek is jelentkezhetnek az oltásra.

A járványügyi helyzet az utóbbi hetekben jelentősen javult Csehországban. Vasárnap 113-ra csökkent a napi igazolt fertőzések száma, ami egyharmaddal kevesebb, mint egy hete, és a tavaly augusztus eleji adatoknak felel meg.

A koronavírus-járványban elhunytak száma eddig 30 108. A múlt hét végén kevesebb mint tíz ember halt meg a Covid következtében. Az aktív fertőzöttek száma vasárnap 11 ezerre csökkent.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.