2022. március 9., 19:12

Százötvenezer menekült érkezett eddig Csehországba

Csehországba szerdáig mintegy 150 ezer ukrán menekült érkezett, közülük több mint 90 ezren már az országban tartózkodásra, egészségügyi ellátásra és munkavállalásra jogosító speciális vízumot is megkapták − közölte Vít Rakušan belügyminiszter szerdán Prágában 

Negyedmilliót képesek befogadni
Fotó: TASR/ma7
Vít Rakušan

A tárcavezető megerősítette, hogy a menekültek többsége továbbra is nő és gyermek.

A miniszter szerint Prágában és mind a 13 csehországi régióban teljes gőzzel működnek a segélyközpontok, amelyek segítenek a menekülteknek adminisztrációs ügyeik intézésében, biztosítják ellátásukat, elszállásolásukat és a szükséges orvosi ellenőrzést, illetve kezelést. Prágában a segélyközpontot a Kongresszusi Palotában rendezték be, ahol Zdeněk Hříb főpolgármester szerint eddig 19 ezer menekülttel foglalkoztak. Miután a főváros elszállásolási lehetőségeinek határára jutott, a menekültek egy részét a még szabad kapacitású regionális központokba szállítják. Prágán kívül az ukránok legnagyobb számban Dél-Morvaországba és Dél-Csehországba szeretnének menni.

Csehország mintegy 250 ezer ukrán menekültnek képes biztosítani a befogadást és az alapellátást − mondta Rakušan.

Az Ukrajna elleni orosz agresszió széles körű szolidaritási hullámot váltott ki a csehekből. Petr Fiala miniszterelnök legutóbbi nyilatkozata szerint a kormány több mint 600 millió korona értékben adományozott fegyvereket és lőszert az ukrán kormánynak, s ez a segélynyújtás folytatódni fog.

Az ukrán menekültek megsegítésére a kormány eddig mintegy 3,6 milliárd koronát különített el, míg a civil szféra több mint 1,5 milliárd koronát gyűjtött össze, s az összeg napról napra növekszik.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.