2023. február 11., 20:27

Százezrek tüntetek Franciaország-szerte a kormány nyugdíjreformtervei ellen

Szombaton több százezren tüntettek Franciaország-szerte, hogy tiltakozzanak a kormány nyugdíjreformtervei, köztük a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre történő emelése ellen.

A januári tüntetés a nyugdíjreform ellen
Archív felvétel
Fotó: TASR/AP

Az OECD-országok közül a franciák töltik a legtöbb évet nyugdíjban, és a közvélemény-kutatások szerint az emberek jelentős többsége nem szívesen mondana le erről.

Emmanuel Macron francia elnök szerint azonban a reform elengedhetetlen a nyugdíjrendszer fenntarthatóságához.

A szombati tüntetéseket megelőzően valamennyi nagy szakszervezet közös nyilatkozatban szólította fel a kormányt a törvényjavaslat visszavonására. Arra figyelmeztettek, hogy március 7-től egész Franciaországot leállítják, ha követeléseiket nem teljesítik. Február 16-ra már terveznek egy sztrájkot.

A szakszervezetek jelentős részvételre számítottak a hétvégi tüntetéseken minden korosztályból és társadalmi rétegből.

A békés párizsi demonstrációkat ugyanakkor kisebb összecsapások is beárnyékolták. Egy autót és néhány szemetest felgyújtottak, a rendőrök pedig könnygázzal oszlatták a radikális felvonulókat.

A tervezett nyugdíjreformok miatt a párizsi Orly repülőtéren szombaton meglepetésszerű sztrájkot tartottak, ami a francia légiközlekedési hatóság közleménye szerint késéseket okozott a légiközlekedésben, és számos járatot törölni is kellett.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.