2022. május 26., 19:37

Svédország visszautasítja, hogy terrorszervezeteket támogatna

Svédország továbbra is visszautasítja Törökország vádjait, miszerint terrorszervezeteket támogat, Ankara ugyanis erre hivatkozva változatlanul bojkottálja a finn és a svéd NATO-csatlakozást.

Svédország
Fotó: Pixabay.com
Képünk illusztráció

A svéd kormány csütörtökön kiadott nyilatkozatában az ország segélynyújtási stratégiáját részletezi, ezzel cáfolva Ankara állítását, miszerint a skandináv ország a terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) támogatná.
Magdalena Andersson svéd miniszterelnök szerdai stockholmi sajtótájékoztatóján is hangsúlyozta, hogy

sem pénzt, sem fegyvert nem adnak terrorszervezeteknek, és mielőbb szeretnék eloszlatni az ezzel kapcsolatban kialakult félreértéseket.

Ann Linde svéd külügyminiszter, még a múlt pénteken, szándékos félretájékoztatásnak minősítette Törökország kommunikációját arról, hogy Stockholm támogatja a PKK-t. A svéd diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy Törökország után Svédország volt az első, amely terrorszervezetnek nyilvánította a PKK-t, még 1984-ben, és  mint hozzátette, Stockholm álláspontja azóta sem változott ez ügyben.

Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke a múlt hétvégén telefonon egyeztetett Finnországgal és Svédországgal a két ország NATO-csatlakozásáról, s szerdán kezdődtek el a tárgyalások a svéd és a finn küldöttség, valamint a Törökország képviselői között Ankarában. A megbeszélések célja szintúgy a közös álláspont és konszenzus kialakítása.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.