2021. január 15., 13:47

Svédország észak kalifátusává vált

„Svédország észak kalifátusává vált” írta Facebook oldalán hétfőn a dél-svédországi Mörrum gyülekezetének magyar származású lelkésze. 

Knézy Iván
Fotó: Facebook
Knézy Iván bejegyzése

A lutheránus Svéd Egyház (Svenska kyrka) papja, Knézy Iván szerint az arabok elfoglalják Svédországot, ami nyugtalanítja. A gyülekezeti vezető posztjában kitért arra is, hogy Európa hanyatlásához az Unió, a svéd kormány és egyházának érseknője is aktívan hozzájárulnak.

Knézy Iván
Fotó:  Facebook
Knézy Iván lutheránus lelkipásztor

A magánoldalán tett bejegyzés nagy port kavart, gyülekezetének presbitériuma azonnal elhatárolódott a lelkész kijelentéseitől, és feljelentette a területileg illetékes egyházi jogi testületnél, a lundi káptalannál. A püspökség vezető jogásza, Eirik Ski kedden bejelentette, a káptalan vizsgálatot indított annak érdekében, hogy megállapítsa, Knézy tiszteletes kijelentései összhangban vannak-e felszentelési fogadalmával és hogy megtarthatja-e tisztségét. A svéd közszolgálati televízió, az SVT kérdésére Knézy csak annyival kommentálta az eljárást, hogy a

szólásszabadságnak mindenkire vonatkoznia kellene.”

A gyorsan zajló események végkifejletét nem várta meg a lelkész, szerdán saját maga mondott le hivataláról. A mörrumi gyülekezet (ahol már a XI. századtól keresztény templom áll) honlapjáról már le is került Knézy Iván.

A 2000-ig állami egyházi funkciót betöltő Svéd Egyház ma markáns liberális nézeteiről ismert. A világon először ez a felekezet szentelt fel nyíltan leszbikus püspököt 2009-ben, ugyanettől az évtől kezdve meleg párokat is összead.

Egy 2017-es egyházi határozat alapján pedig arra biztatja lelkészeit, hogy Istenre nemileg semleges kifejezéseket használjanak, az „Úr” megszólítást kerüljék.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!