cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. február 21., 18:39

Svéd titkosszolgálat: Oroszország jelenti a legnagyobb biztonsági fenyegetést Svédország számára

Oroszország jelenti a legnagyobb biztonsági fenyegetést Svédország számára, továbbá az, hogy "külföldi ellenségek megpróbálhatják kihasználni az iszlamisták és a szélsőjobboldal által alkalmazott erőszak fokozott kockázatát" - közölte a svéd titkosszolgálat szerdán.

sakkjátszma
Fotó: Pixabay
Mindannyiunknak meg kell tanulnunk együtt élni ezzel a súlyos biztonsági helyzettel

- jelentette ki a titkosszolgálat vezetője, Charlotte von Essen azon a sajtótájékoztatón, amelyen bemutatta az országot fenyegető veszélyekről szóló éves jelentést.

Hozzátette, hogy

az orosz fenyegetésen kívül Kína és Irán is azon dolgozik, szerinte részben közösen, hogy megváltoztassák a jelenlegi nemzetközi biztonsági rendszert.

A titkosszolgálat szerint Svédország külföldi ellenségei tovább gerjeszthetik mind a szélsőjobboldali, mind az iszlamista csoportok részéről érkező fenyegetéseket.

Külföldi hatalmak erőszakos szélsőségeseket és más típusú szervezeteket és személyeket használhatnak fel arra, hogy a biztonságot veszélyeztető tevékenységeket folytassanak

- áll a közleményben.

A titkosszolgálat műveleti vezetője, Fredrik Hallström a sajtótájékoztatón kitért arra, hogy

mivel egyre több orosz kémet utasítottak ki nyugatról, Moszkva megváltoztatta taktikáját, és új módszereket alkalmaz.

A svéd titkosszolgálat tavaly augusztusban a belpolitikai és nemzetközi feszültségeket is okozó Korán-égetések miatt az ötszintes skálán hármasról négyesre emelte a terrorkészültségi fokozatot.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.