2023. március 17., 19:24

Svéd külügyminiszter: Svédország továbbra is biztos abban, hogy a NATO tagja lesz

Svédország továbbra is biztos abban, hogy a NATO tagja lesz dacára Törökország azon döntésének, hogy egyelőre csak Finnország csatlakozását ratifikálja - jelentette ki pénteken Tobias Billström svéd külügyminiszter újságíróknak nyilatkozva.

Nato
Fotó: pixabay.com

"A kérdés, nem az, hogy Svédország NATO-tag lesz-e, hanem az, hogy mikor" - szögezte le Billström. "Ami a biztonságunkat illeti, a helyzetünk most jobb, mint amikor előterjesztettük csatlakozási kérelmünket" - tette hozzá.

Mint arra számítottunk, Törökország elfogadja Finnország kérelmét, de Svédországét nem, és erre felkészültünk"

- mondta. "Ez azonban a helyzet olyan alakulása, amelyet nem akartunk... katonai integrációnk a NATO-ba, illetve együttműködésünk Finnországgal folytatódik" - fűzte hozzá.

Recep Tayyip Erdogan török elnök finn hivatali partnerével, Sauli Niinistövel tartott megbeszélését követően pénteken Ankarában bejelentette, hogy Törökország hozzájárul Finnország NATO-csatlakozásához. Erdogan ugyanakkor jelezte, hogy Svédország NATO-csatlakozását illetően negatív a megítélése, miután Stockholm még nem adta ki Ankarának azt a mintegy 120 "terroristát", akiket Törökország követel.

Billström arról is beszélt, hogy Svédország mindent teljesített a tavaly június 28-án Madridban aláírt török-svéd-finn háromoldalú memorandumban foglalt vállalásokból. Hangsúlyozta: Stockholm a megállapodásban foglaltaknál se kevesebbet, se többet nem hajlandó megtenni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.