2020. április 5., 08:37

Sújtólégrobbanásnak estek áldozatul vájárok egy kolumbiai bányában

Sújtólégrobbanás következtében tizenegy vájár meghalt és négyen megsérültek a Kolumbia központi részén található Cucunubá város térségében fekvő szénbányában szombaton - közölte Nicolás García Bustos, Cundinamarca megye kormányzója.

Kolumbia bányatragédia
Fotó: AFP/Luis Acosta
A tragédia helyszíne

A tisztségviselő korábban még arról számolt be, hogy 10-12 bányász rekedhetett a fővárostól, Bogotától 80 kilométerre északra található Pueblo Viejo falu bányájában egy robbanást követően. Az El Espectador kolumbiai napilap mentőegységekre hivatkozva 15 bányászról tett említést.

Bustos szerint a robbanást feltehetően a járatokban felgyülemlett gyúlékony gázok okozhatták.

A Caracol helyi rádió szerint a hatóságok a bánya bezáratását rendelték el, bár a kitermelés legálisan folyt. A hatóságok vizsgálatot indítottak.

Nemrég hasonló eset történt az ország északkeleti felében található San Cayetano szénbányájában. A csütörtöki balesetben hat vájárral végzett egy sújtólégrobbanás, és még egy bányász megsérült.

Kolumbiában is kijárási korlátozásokat rendeltek el a Covid-19-járvány miatt. A bányászati ágazat azonban kivételt képez a járványügyi intézkedések keretében foganatosított vállalati bezárások alól. A dél-amerikai államban eddig több mint 1400 regisztrált koronavírus-fertőzött van, és 32-en hunytak el a betegségben.
 

Megosztás
Címkék