2019. december 4., 08:20

Salvini ment, a migránshajók jönnek

Újabb két civil hajónak adott kikötési engedélyt az olasz kormány. Az Alan Kurdi nevű, német illetőségű hajó 61 személlyel a fedélzetén a szicíliai Messinában, az Ocean Viking 60 migránssal a szintén szicíliai Pozzallóban kapott kikötési engedélyt a belügyminisztérium kedd esti bejelentése szerint.

migráns
Fotó: Johannes Filous/@seacoverage

A belügyi tárca közölte, hogy Olaszország ismét az Európai Bizottságot szólította fel, hogy koordinálja az érkezők szétosztását az önként jelentkező EU-tagállamok között. Hozzátette, hogy elsőként Németország és Franciaország jelezte, hogy készen áll az érkezők egy-egy csoportjának átvételére. A közlemény hangsúlyozta, hogy a szétosztás a szeptember végi máltai megállapodás szerint történik, amely az érkező migránsok európai szétosztását szorgalmazta.   

Az Alan Kurdi – a Sea-Eye német nem kormányzati szervezet (NGO) hajója – Líbiánál vette fedélzetére a migránsokat, majd elindult Olaszország irányába. Napok óta a tengeren várakozott, hogy az olasz hatóságok biztonságos kikötőt jelöljenek ki számára.

Vasárnap már nyolc személyt evakuáltak a hajóról rossz egészségi állapotuk miatt, és Lampedusára szállították őket.

Az Alan Kurdi kikötését számos nemzetközi emberjogi szervezet, valamint olasz baloldali politikusok is szorgalmazták. Kedden a civilhajó a szicíliai Palermo polgármesterétől, Leoluca Orlandótól kért felhatalmazást a kikötéshez. Az Ocean Viking az Sos Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (Msf) közös hajója.

Matteo Salvini a Liga vezetője, volt belügyminiszter közösségi oldalán úgy reagált, az olasz kormány "minden NGO előtt megnyitja a kikötőket, ez őrület, sőt cinkosság". Salvini arra utalt, hogy szerinte a nyitott kikötők politikájával Róma az embercsempészek kezére játszik.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!