2021. február 18., 15:51

Rendőri védelmet kaptak a fenyegetések növekvő száma miatt a svéd Közegészségügyi Intézet munkatársai

A fenyegetések növekvő száma miatt rendőri védelmet kapott a koronavírus-járvány elleni intézkedésekre jelentős befolyással bíró svéd Közegészségügyi Intézet több munkatársa - jelentette be az intézetet vezető Johan Carlson csütörtökön.

Fotó: TASR/AP
A legtöbb európai országgal ellentétben Svédország alig korlátozta állampolgárait a járvány első hulláma alatt.

Svédország koronavírus-járványra adott válasza különbözött az európai országok többségétől, mert Stockholm inkább az önkéntes fizikai távolságtartásra hagyatkozott a szigorú lezárások és korlátozások helyett.

A 10,3 milliós lélekszámú skandináv országban 622 102 fertőzöttje és 12 569 halálos áldozata van a koronavírusnak a Johns Hopkins baltimore-i egyetem legfrissebb adatai szerint. A halálozási ráta sokkal magasabb, mint szomszédos országokban, de még így is alacsonyabb számos olyan európai ország arányszámainál, ahol az élet gyorsan visszatért a normális kerékvágásba.

A magas halálozási arány heves vitához vezetett a hatóságok enyhe válaszának helyességéről. A Közegészségügyi Intézet és járványügyi főszakértője, Anders Tegnell is a bírálatok kereszttüzébe került.

Johan Carlson elmondta, hogy a járvány tavaly tavaszi kezdete óta több halálos fenyegetést is kaptak, és az elmúlt időszakban szinte mindennapossá váltak az agresszív üzenetek.

Ezek többsége az intézet szóvivői vagy az alkalmazottak családtagjai ellen irányul. Néhány munkatársnak emiatt rendőri védelmet kellett kérnie. A legsúlyosabb ügyeket a rendőrség vizsgálja, és az intézet irodáinál megerősítették a biztonsági intézkedéseket - árulta el Carlson.

Tegnell egy tavaly júniusi interjúban elmondta, hogy őt is halálosan megfenyegették. Stefan Löfven svéd miniszterelnök hangsúlyozta: a fenyegetőzések haraggal töltötték el. Hozzátette, az elkövetők átléptek egy vonalat azzal, hogy olyan embereket vettek célja, akik csak a munkájukat végzik, és mindent megtesznek mások életének megmentéséért.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!